Най-малко 1260 души, включително над 100 непълнолетни, са били арестувани във Венецуела по време на следизборните размирици в страната, белязани от 23 смъртни случая, обяви днес службата на върховния комисар на ООН по правата на човека, цитирана от ДПА и БТА.

Данните са представени от Независимата международна мисия на ООН за установяване на факти във Венецуела. Те обхващат периода от 28 юли тази година, когато бяха произведени спорните президентски избори в южноамериканската страна, до 8 август.

В 18 от 23-те смъртни случая, свързани с протестите, става въпрос за хора под 30-годишна възраст, сочат данните на ООН. 

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк изрази днес дълбокото си безпокойство от големия брой арести във Венецуела, непропорционалната употреба на сила, както и "създадения в резултат на това климат на страх", предаде Франс прес.

"Особено обезпокоително е, че толкова много хора са задържани, обвинени или подведени под отговорност за подбуждане към омраза или по силата на антитерористичното законодателство. Наказателното право никога не трябва да се използва за неоправдано ограничаване на свободата на изразяване, на мирни събрания и на сдружаване", каза в изявлението си Тюрк.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро, който е на власт от 2013 г., беше обявен за победител в изборите от смятания за лоялен към държавния глава Национален избирателен съвет. Опозицията обвини правителството в манипулиране на вота и твърди, че нейният кандидат Едмундо Гонсалес Урутия е спечелил най-много гласове.