След втори опит и кратък дебат Народното събрание освободи зам.-председателя на Комисията по финансов надзор Владимир Савов. Това стана месец след решението на депутатите, в което те отказаха да гласуват оставката.

Тогава 40 депутати гласуваха "против", а 72-ма се въздържаха, като доводът им бе, че е редно човек на толкова висок пост да обясни мотивите за напускането си пред парламента.

"Цялото искане за неговата оставка е мотивирана с едно изречение - понеже ми предстои да отида да работя в друга държава. Как така предстои? Кой е казал, че предстои? Той значи е взел вече решението и ни уведомява. Какво сме ние, гумен печат? Това е подигравка с парламентаризма. Къде е лицето Славов, защо не е тук?", повтори и днес тезата си лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Божидар Божанов от ПП-ДБ днес обаче излезе и обяви, че Савов е в сградата на Народното събрание - и призова депутатите да го допуснат в зала.

Зам.-шефът на КФН се качи на трибуната и направи опит да отговори на всички въпроси, зададени преди това в негово отсъствие. Поясни, че кара втори мандат в КФН, започнал е работа там през далечната 2014 г. и основният му ресор е застрахователният надзор.

А сега си тръгва заради "ново предизвикателство".

"Ако трябва да бъда конкретен, става въпрос за регулаторния комитет на финансови услуги към Международния финансов център на Астана, в Република Казахстан. Международният финансов център на република Астана е специална икономическа зона, създадена от Казахстан, с цел привличане на инвестиции в икономиката на страната. Там ролята ми ще бъде свързана с развитието на капиталовия пазар", поясни той.

След това коментира и състоянието на българския застрахователен пазар.

"Той изпрати 2023 година като една добра година. Премийният приход нарасна до 4,4 милиарда лева с 26% на годишна база. Ако трябва да гледаме последната предпандемична година 2019, ръстът е над 50%. Що се касае до финансовото здраве на сектора, показателите за платежеспособност са стабилно над минимумите от 100%", обобщи той.

Според него за КФН се говори рядко, защото си върши работата добре.

"Аз считам, че такава е съдбата на регулатора и надзорника – да работи без много шум, но да осигурява финансовата стабилност, по-активна борса, сигурност на пенсионните доходи и бързо изплащане на застрахователните обещетения."

Това не прекрати напълно дебата - от "Възраждане" отбелязаха, че е добра новина, че с Казахстан имаме споразумения за екстрадиция и определиха новата работа на Савов като "бягство". Според тях прекъсването на мандата две години по-рано е недопустимо и той е имал ангажимент да изкара мандата си докрай.

Александър Марков от ИТН пък обяви, че сега е внесен нов законопроект за промени в застраховането и е редно зам.-председателят на КФН да го защити, а едва след това да си подаде оставката.

Наложи се от ГЕРБ да припомнят, че оставката на Савов не може да бъде отхвърлена - НС само потвърждава истиността й и я гласува, и отхвърлянето й е нарушение на Конституцията.

В крайна сметка Савов бе освободен - като само "Възраждане" гласуваха против.