"Основната задача на Министерството на отбраната в момента е да прогони врага от нашите територии и да осигури надеждна охрана на границите", заяви Путин за украинската офанзива в Курск, според руските информационни агенции. Путин е свикал Съвета за сигурност на Руската федерация, в който влизат началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Василиевич Герасимов и бившият министър на отбраната Сергей Шойгу като секретар на Съвета за сигурност.
Независимият руски опозиционен вестник The Moscow Times цитира неназовани руски официални лица, според които Курската офанзива на украинците е била като шамар за Путин. 

Украйна постави на дългосрочна пауза темата за мирните преговори с Русия след атаката в Курска област, каза днес посланикът за специални поръчения на руското външно министерство Родион Мирошник, цитиран от ТАСС и БТА.

Според него това е било направено "напълно съзнателно".

Дипломатът също така отбеляза, че причината, поради която Украйна използва безпилотни летателни апарати за умишлено нанасяне на удари по цивилни граждани, е ясна и "издигната на нивото на стратегията на украинския режим".

"Безпилотните самолети поразяват или убиват цивилни граждани, за да посеят страх в гражданското общество, за да създадат объркване, недоволство и да се опитат да провокират някакъв вид брожение в руското общество", добави той.

"Опитът за извършване на терористична атака в Курското направление, използването на нови методи, ни кара да стиснем зъби и да вземем всички мерки, за да накажем извършителя, да накажем агресора, който посяга на нашия народ, на нашите територии", каза още Мирошник  и допълни, че "тази политика... се прилага целенасочено от (украинския президент Володимир) Зеленски и е престъпно явление, което напълно противоречи на нормите и принципите на международното хуманитарно право".

Киев вече обясни при какво условие ще напусне Курска област - ако Русия сложи край на кървавата си военна кампания на украинска земя и изтегли войските си.