"Поне на хартия: ТЕЦ-Варна и морският сарай вече не са на Доган."

Това пише днес "Капитал", като първата информация за прехвърлянията дойде от BIRD.

До края на миналата година едноличен акционер на централата беше "Сигда", в което почетният лидер на ДПС държеше 70%, а останалите 30% бяха собственост на децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов. През декември 2023 г. обаче ТЕЦ "Варна" е прехвърлен в ново дружество - "Сигда инвестмънт", където вече Доган и Папазов имат по 50%, а старото "Сигда" остава само за Папазов. Паралелно с тези рокади е сключен и договор за заем с Общинска банка за 30 млн. лв., по който са заложени и двете компании, а пък са погасени задължения на ТЕЦ-а към Д банк. На 17 юни Общинска банка е предоставила допълнително 2,2 млн. лв. на "Сигда", а на 31 юли - 2,8 млн. лв.

Сега обаче е представено ново споразумение от 5 август, с което акциите се връщат на "Сигда", като обяснението е, че "Сигда инвестмънт" не е успяло да осигури финансиране за заплащане на цената за придобитите акции. Документът, както и джирата от 6 август са подписани само от Папазов, който е представляващ и на двете компании.

Паралелно с това на 8 август е задействано прехвърляне и на Морския сарай на Доган в Росенец. Той е в активите на "Хермес солар", което дотогава се притежава от "Порт логистика Бургас" - дъщерно дружество на "ТЕЦ Варна". С подписите на Папазов обаче дяловете са прехвърлените към наскоро създаденото и управлявано от него "Сигда пропърти". Аналогично цялото търговско предприятие на дъщерното на "ТЕЦ Варна" "Отманли вилидж" е прехвърлено на "Сигда пропърти". Това включва две бивши почивни станции в непосредствена близост до имението. Ако се съди по нотариалното клеймо тази сделка е станала още на 8 юли, но е заявена за вписване чак на 8 август.

"Капитал" отбелязва, че не е ясно дали това са действия на Доган (в опит да предпази имуществото си) или против него (в опит да му бъде отнето). Папазов се познава с Пеевски още от 2001 г., когато двамата влизат в управата на държавното "Пристанище Варна". Първият е назначен за изпълнителен директор, а вторият (тогава на 21 години) става председател на борда.

А от ВIRD са забелязали, че разпространената от тях новина в последствие е била препредадена от "24 часа", както и от и други медии, считани за близки до Пеевски като "Блиц", "Стандарт" и "Епицентър", но впоследствие е изчезнала от сайтовете им.