Колкото по-смели са западните партньорите в решенията си, толкова по-малко ще може да направи руският президент Владимир Путин.  

Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски. По думите му украинските сили продължават да навлизат все по-дълбоко в Курска област - нахлуване, което представлява най-голямата атака срещу Русия след Втората световна война. Във вечерното си обръщение в сряда той отправи призив към западните партньори да позволят удари на далечни разстояния по цели в Русия.

"Колкото по-смели са решенията на партньорите, толкова по-малко може да направи Путин", изтъкна държавният глава.

По-рано Зеленски каза, че Украйна "контролира" 74 руски селища. Тази информация все още не е потвърдена от независим източник. Руските и украинските войски непрестанно организират контранападения, при които малките погранични селища често сменят окупатора си.

"Сега всички ние в Украйна трябва да действаме така единно и ефективно, както в първите седмици и месеци на тази война, когато Украйна пое инициативата и започна да обръща ситуацията в полза на нашата държава. Сега направихме абсолютно същото – още веднъж доказахме, че ние, украинците, сме способни да постигнем целите си във всяка ситуация – способни сме да защитим нашите интереси и нашата независимост".

Украинската държавна телевизия излъчи в сряда кадри с нейни войници, които свалят руски флаг от официална сграда в град Суджа в Курска област.

На репортаж бяха излъчени кадри с изгорели руски военни колони по пътищата в района, както и украински войници, които раздават хуманитарна помощ на жителите.

"Ситуацията все още остава трудна", обяви Юри Подоляка, роден в Украйна проруски военен блогър. "Врагът все още има инициативата и затова, макар и бавно, увеличава присъствието си в района на Курск".

Украински официални представители съобщиха, че Киев няма планове да окупира руска територия и че целта е да се предотврати рускиq ракетен огън по Украйна. Володимир Артюх, губернаторът на Сумска област в Украйна, оповести, че има признаци, че атаките срещу цивилни в части от граничната зона са намалели.

"Днес в районите, където се водят военните действия, артилерийските оръжия или минохвъргачките не могат да ни достигнат. Нямаше как да изпратим ремонтни екипи там, защото те също преди бяха атакувани от диверсантските групи с дронове, авиация или хеликоптери, но сега е възможно", поясни той.

Анализатори твърдят, че силите на Киев са избрали Курск, защото слабата структура на командване и контрол на Русия в региона го е направила уязвим.

"Ситуацията все още е много променлива, но с ясни признаци, че руското командване и контрол на реагиращите части се обединява, като все още не е постигнато изключително важното единство на командването", обяви пенсионираният V адмирал на САЩ Робърт Мурет, професор и зам. директор на института по политика за сигурност и право на университета в Сиракюз. "Следващите два или три дни ще бъдат критични и за двете страни."

Изненадващата офанзива започна на 6 август и разтърси Кремъл. Някои специалисти предполагат, че операцията е предназначена да отслаби руската офанзива в Източна Украйна, като предизвика оттегляне на силите на Москва, където Русия постигна значителен напредък през 2024 г. Изглежда обаче се е случило точно обратното: Русия или използва резерви, които не участват в офанзивата в Донбас, или пренасочва войски от други не толкова значими зони на фронта - Херсон, Запорожие и Харков. Същевременно в интервю с трима ранени украински бойци от офанзивата в Курска област "Икономист" потвърди, че в операцията вземат участие защитници от Донбас. Тоест - Украйна отслабва най-слабата си зона, за да подкрепи нахлуването в Русия.