Стареем бавно всеки ден, нали? Тогава защо понякога ни се струва, че се появяват бръчки и болки сякаш за една нощ? Ново изследване сочи, че освен постепенното остаряване, мнозинството хора изпитват два ускорени етапа на стареене на 44 години и на 60 години, съобщи "Гардиън".

Проучването, което проследило хиляди различни молекули при хора на възраст между 25 и 75 г., открило две основни вълни на свързани с възрастта промени около 44-годишна възраст и отново около 60 години. Тези открития може да обяснят защо определени здравословни проблеми, като мускулно-скелетни и сърдечно-съдови заболявания, се увеличават значително в определени периоди от живота.

"Не просто се променяме постепенно с времето. Има някои наистина драматични промени", казва професор Майкъл Снайдър, генетик и директор на Центъра за геномика и персонализирана медицина към Станфордския университет, старши автор на изследването.

"Оказва се, че средата на 40-те години е време на драматична промяна, както и началото на 60-те – и това е вярно, независимо от това какъв клас молекули разглеждаме.“

Изследването проследило 108 доброволци, които предоставяли кръв и проби от изпражнения, както и кожни, орални и назални тампони на всеки няколко месеца за период от една до почти седем години. Изследователите анализирали 135 000 различни молекули (РНК, протеини и метаболити) и микроби (бактерии, вируси и гъбички, които живеят в червата и върху кожата на участниците).

Изобилието на повечето молекули и микроби не се променяло по плавен, хронологичен начин. Когато учените търсели групи молекули с най-големи промени, те открили, че тези трансформации обикновено се случват, когато хората са в средата на 40-те и в началото на 60-те си години.

Вълната на стареене около средата на четвъртата декада била неочаквана и първоначално се предполагало, че е резултат от перименопаузални промени при жените, които изкривяват резултатите за цялата група. Но данните разкрили, че подобни промени се случвали и при мъжете на същата възраст.

"Това предполага, че макар менопаузата или перименопаузата да могат да допринесат за промените, наблюдавани при жените в средата на 40-те, вероятно има и други, по-значителни фактори, които влияят на тези промени както при мъжете, така и при жените", казва д-р Сяотао Шен, бивш постдокторант в Станфордския медицински факултет и първи автор на изследването, който сега работи в Технологическия университет "Нанянг" в Сингапур.

Първата вълна от промени включвала молекули, свързани със сърдечно-съдови заболявания и способността за метаболизиране на кофеин, алкохол и липиди. Втората вълна включвала молекули, участващи в имунната регулация, метаболизма на въглехидрати и бъбречната функция. Молекули, свързани със стареенето на кожата и мускулите се променяли и при двата етапа. Предишни изследвания предполагат, че по-късно може да настъпи още една вълна на стареене - около 78-годишна възраст, но последното проучване не може да потвърди това, тъй като най-възрастните участници са били на 75.

Тази схема съвпада с предишни доказателства, че рискът от много възрастови заболявания не нараства постепенно - рискът от Алцхаймер и сърдечно-съдови заболявания например се увеличава рязко след 60-годишна възраст. Възможно е също някои от промените да са свързани с начин на живот или поведенчески фактори. Например, промяната в метаболизма на алкохол може да е резултат от увеличеното му потребление около средата на 40-те, което може да е стресов период от живота.

Тези открития могат да помогнат за насочване на интервенции, като увеличаване на физическата активност по време на периоди на по-бърза загуба на мускулна маса, казват авторите.

"Аз съм голям привърженик на това да се опитваме да приспособим начина си на живот, докато все още сме здрави", казва Снайдър.

Откритията са публикувани в списанието Nature Aging.