Руски съд осъди руско-американска гражданка на 12 години затвор, след като я призна за виновна в държавна измяна за дарение на пари на благотворителна организация в подкрепа на Украйна. Ксения Кавана (руските власти я наричат с моминското й име - Карелина) се признала за виновна на закрит съдебен процес в Екатеринбург. Делото срещу жителката на Лос Анджелис, която е служителка в спа център, беше разгледано от същия съд, който осъди репортера на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович на 16 години затвор заради шпионаж. В началото на август журналистът бе включен в най-голямата сделка за размяна на затворници между САЩ и Русия от края на Студената война насам.

Кавана обаче не е имала този късмет.

В решението си съдът посочва, че на 24 февруари 2022 г. - първия ден от кървавата руска инвазия в Украйна - Кавана е "прехвърлила средства в интерес на украинска организация, които впоследствие са били използвани за закупуване на тактическа медицина, оборудване, средства за нанасяне на поражение и боеприпаси на Въоръжените сили на Украйна".

Нейните поддръжници изтъкват, че тя е дарила 51,80 долара на "Разум за Украйна" - базирана в Ню Йорк благотворителна организация, която предоставя хуманитарна помощ на деца и възрастни хора в Украйна. Организацията отрича да осигурява военна подкрепа на Киев.

33-годишната Кавана е родена в Русия и емигрира в Съединените щати през 2012 г. чрез програма за работа и обучение. Получава американско гражданство през 2021 г. Тя е арестувана, след като отлетяла за родината, за да посети семейството си в Екатеринбург в началото на 2024 г. Проблемите се появяват в момента на кацането й, когато властите забелязват, че е с американски паспорт. Телефонът й е иззет и в него е открита следа от дарението за хуманитарната организация. С това тя привлякла интереса на ФСБ, която подложила Кавана на ежеседмични разпити по време на престоя й в Русия.

Три дни преди да отлети за Лос Анджелис жената е задържана по обвинения в хулиганство за 15 дни. Непосредствено преди да бъде освободена срещу нея е повдигнато обвинението в държавна измяна. Роднини и приятели на Кавана в САЩ са шокирани от новината и я представят пред Ройтерс като човек, който не се интересува много от политика. Нейният приятел, Кристофър ван Хеерден, обяснява пред изданието, че се е свързал както с Държавния департамент, така и с посолството на САЩ в Москва, за да осигури нейното освобождаване.

За разлика от случаите с Гершкович и бившия американски морски пехотинец Пол Уилън, който също беше освободен при размяната този месец, Кавана не е определена от Вашингтон като "неправомерно задържана" - етикет, който би разкрил дипломатически маршрути към нейното освобождаване чрез размяна на затворници.