Петима души в престъпление във връзка със смъртта на звездата от сериала „Приятели“ Матю Пери , предаде Ройтерс.

Сред обвиняемите са двама лекари и асистент на Пери. Според обвинението те били част от „широка криминална мрежа“, снабдявала актьора, както и други хора, с големи количества от отпусканото само срещу рецепта лекарство кетамин. Това заяви прокурорът Мартин Естрада.

„Тези обвиняеми се възползвали от проблемите със зависимостта на г-н Пери, за да се обогатят“, каза той на пресконференция в Лос Анджелис.

Матю Пери почина на 54-годишна възраст през октомври 2023 г. от остри ефекти от приема на кетамин. Лекарството е със силно успокоително действие и заедно с други фактори е станало причина актьорът да загуби съзнание и да се удави в джакузито си.

Токсикологични изследвания установиха, че в тялото на актьора има опасно високи нива на кетамин, който е кратко действащ анестетик с халюциногенни свойства. Обикновено хората с такова количество кетамин в организма си са в обща анестезия по време на операция и се наблюдават от специалисти.

Други фактори, допринесли за смъртта на Пери, са удавяне, коронарна болест на сърцето и въздействието на лекарството за лечение на опиоидна зависимост бупренорфин, което също е било открито в организма му.

Според разпитите на свидетели, цитирани в доклада от аутопсията, звездата от „Приятели“ се е подлагал на терапия с вливане на кетамин за лечение на депресия.