Украйна създава военно комендантство на контролираната от нейните въоръжени сили част от руската Курска област, съобщи в. „Новая газета. Европа“.

За това е докладвал на президента Владимир Зеленски главнокомандващият Украинските въоръжени сили (УВС) ген.-полк. Александър Сирски.

Комендатството е оглавено от ген.-майор Едуард Москальов.

Една от главните задачи на комендантството е да гарантира нормалния бит на останалото на завзетата територия население, обяснява за „Новая газета. Европа“ експертът Роман Свитан. Става дума за снабдяването със стоки от първа необходимост и лекарства за цивилните граждани.

Комендантството отговаря за всички хуманитарни задължения, които по международните правила се възлагат върху контролиращата територията страна. УВС носят пълноата отговорност за мирното население, живеещо там.

Според Свитан на завзетите територии в Курска област ще действа международното право и военновременнтите закони на Украйна. Същкевременно комендантството ще трябва да осигури на бежанците коридори и към Украйна, и към други райони на Русия.

Това е първото чуждо комендантство, създадено върху територията на Русия след Втората световна война. Такива са били създавани от германските нацистки окупатори в СССР.