За втори път в историята на Тайланд начело на правителството застава жена. 37-годишната Паетонгтарн Шинаватра, лидер на управляващата партия „Пхеу Тай“ и наследница на богата династия, беше избрана с отявлено мнозинство в парламента тази сутрин. Това я прави най-младата жена министър-председател в историята на югоизточното азиатско кралство.

Паетонгтарн е потомка на известния клан Шинаватра: тя е дъщеря на милиардера и бивш ръководител на правителството Таксин Шинаватра и племенница на бившия министър-председател Инглук Шинаватра.

И двамата бяха на власт в продължение на няколко години, но след това бяха лишени от власт чрез военни преврати и отидоха в изгнание. Семейството обаче все още има много поддръжници в силно поляризираното кралство.

Паетонгтарн, която е учила в Обединеното кралство, е едва втората жена начело на страната след леля си. Още на парламентарните избори през 2023 г. тя беше възприемана като нова звезда на тайландския политически небосклон и направи предизборната си кампания в напреднала бременност. Следващата седмица тя празнува 38-ия си рожден ден.

Управляващата коалиция, която има мнозинство в парламента, издигна в четвъртък кандидатурата на Паетонгтарн. Номинацията беше изненадваща, след като преди това се говореше, че бившият министър на правосъдието Чайкасем Нитисири (75 г.) е водещият кандидат. Имаше обаче спекулации, че политикът не е в най-добро здравословно състояние.

Бащата на Паетонгтарн, един от най-богатите хора в страната, бе в изгнание от 2008 г. насам. Медийният предприемач се завърна в Тайланд едва през август миналата година. През юни той беше обвинен в обида на краля. Въпреки многото правни проблеми Таксин все още е смятан за влиятелен човек, който дърпа конците.

Предшественикът на новия правителствен ръководител, Срета Тависин (62 г.), беше отстранен от длъжност в сряда в рамките на съдебен процес. Десетки консервативни сенатори обвиниха ръководителя на правителството, че е нарушил етичните правила, като е назначил министър с криминално досие. Конституционният съд - изненадващо за мнозина - се съгласи. Според политическите наблюдатели това е петият път, в който правителство, ръководено от "Пхеу Тай", е свалено от власт чрез преврат или съдебно решение.

През последните десетилетия Тайланд е бил свидетел на многократни държавни преврати, военни правителства и улични протести на демократичното движение. Едва миналата седмица, под натиска на консервативните сили, Конституционният съд нареди разпускането на прогресивната партия „Движение напред“ (ДПН) - действителния победител на парламентарните избори през май 2023 г.

Партията, която е особено популярна сред младите тайландци и водеше кампания за промяна на строгия закон за престъпленията като обида на краля, беше изхвърлена от "Пхеу Тай" след седмици на политически сътресения и трябваше да премине в опозиция. Реформата на закона, който предвижда дълги ефективни присъди за престъпления като обида на краля, все още се смята за табу. След разпускането си ДПН наскоро се възстанови под ново име - Народната партия.