Турски депутати се сбиха в пленарната зала, предаде НОВА.

Това стана при обсъждане на лишения от депутатски статут Джан Аталай. Телевизионният канал Си Ен Ен-Тюрк излъчи кадри, на които се вижда как част от народните представители се удрят помежду си, а други се опитват да ги разтърват.

На 1 август Конституционният съд на Турция обяви за невалидно решението на парламента да лиши от депутатски статут опозиционера Джан Аталай, който е в затвора. Последваха призиви от страна на адвоката му и опозицията за неговото освобождаванеи връщане в парламента.

Председателят на опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Йозгюр Йозел изтъкна, че Аталай трябва да бъде освободен незабавно, да положи отново клетва като депутат и всички негови права да бъдат възстановени. Йозел дойде на заседанието с гипсиран крак и обясни, че е претърпял „обикновен домашен инцидент“.

Джан Аталай бе избран за депутат през май 2023 г. като представител на Работническата партия на Турция (ТИП) – съюзник на прокюрдската партия ДЕМ. Година по-рано той бе осъден на 18 години затвор, след като бе признат за виновен за опит за сваляне на правителството чрез организиране на общонационалните протести през 2013 г.