Докато няма реформи всеки нов вътрешен министър е потенциално бъдещ Калин Стоянов. Това коментира пред БНР Божидар Божанов от "Продължаваме промяната - Демократичн България" по повод предстоящото обявяване на кабинета на Горица Грънчарова.

"Калин Стоянов беше грешка. Той е индикация за по-голям проблем – който и да е министър, с добра професионална биография, може да изглежда добре, но когато инструментите на дълбоката държава са в ръцете на един човек или група хора, няма гаранция, че дори на влизане да е бил ОК, няколко месеца по-късно това няма да се промени. Докато не се реформират институциите, винаги ще има министър, който на третия месец вдига телефона само на Пеевски", изтъкна Божанов.

За пореден път той заяви, че Стоянов не е противодействал на купуването на гласове.

"Полицията знае кои са купувачите на гласове. Въпросът е дали на политическо ниво ще има команда "Спрете ги!" Прокуратурата е участник в тази верига, която води до изкривяване на резултатите", коментира Божанов.

По повод възможността Калин Стоянов да остане на поста на вътрешния министър Божанов изрази надежда "да се покаже рационално отношение към този пост" с оглед на честността на изборите, защото по думите му той "очевидно работи за Пеевски".

По негови данни има ръст на купенита гласове. Те са около 35 хил. на последните избори, като 26 хил. от тях са за ДПС.

"Секции, които масово са гласували за ГЕРБ, са изсмукани от Пеевски", подчерта Божидар Божанов.

Все още няма взето окончателно решение дали ПП и ДБ ще се явят заедно на предстоящия парламентарен вот наесен, уточни той.

"В момента сме в процес да се съгласим, че не сме едно и също. Няма по всяка секторна тема да сме длъжни да сме на едно мнение. Това е по-скоро начин да разширим подкрепата - всеки, базирайки се на своята идентичност", каза още Божанов.

Според него "при това разделение, избори след избори, не може просто да седнем и с коалиционно споразумение да делим 3:5:8"

"Настоящите институции са препятствието пред бъдещо коалиционно управление. Хората ще си мислят, че се прави с цел "делкане". Затова като предусловие слагаме приоритети за подкрепа на някакво правителство", аргументира се Божанов.

По думите му, пред скоби от ПП-ДБ поставят антикорупционната и съдебната реформи.

"Но не си представяме ярко политически кабинет", заяви той.