Президентът на САЩ Джо Байдън затвърди поетото от Камала Харис партийно лидерство в надпреварата на демократите за Белия дом с републиканеца Доналд Тръмп със снощната си реч на Националния конгрес на партията в Чикаго, като заяви, че Харис е като най-голямата надежда за запазване на американската демокрация, предаде Ройтерс.

Байдън беше посрещнат с продължителни бурни овации на крака от участниците в конгреса, където дойде "да предаде щафетата" на Харис, призовавайки хората "да пазят демокрацията“, информира Франс прес.

"Обичаме Джо!" и "Благодарим ти, Джо!" - скандираха делегатите. 

"Водим битка за душата на Америка", заяви Байдън, връщайки един от емблематичните изрази от своето президентско управление. "Готови ли сте да гласувате за свободата? Готови ли сте да гласувате за демокрацията и за Америка? Нека ви попитам - готови ли сте да изберете Камала Харис и Тим Уолз?", обърна се президентът към аудиторията в зала "Юнайтед сентър", посочвайки Камала Харис за "бъдещето" на Демократическата партия.

Правейки редица препратки към републиканския съперник Тръмп, Байдън обеща да бъде "най-активният доброволец" за каузата, който Харис и избраният от нея за кандидат-вицепрезидент губернатор на Минесота Уолз биха могли да си представят.

В речта си президентът на САЩ изтъкна постиженията на своето правителство, дало тласък на американската икономика и укрепило съюзничествата на САЩ в чужбина, като посочи причините, поради които американците трябва да изберат Харис за негов наследник на президентския пост.

Той осъди расизма и доминацията на бялата раса, които продължават да властват в Америка, заявявайки, че за тях няма място в държавата. Байдън представи образа на прокурора Харис - в контраст с признатия за виновен в престъпление Тръмп, и изреди забелязаните от него провали във външната политика на бившия президент, обвинявайки го, че е привърженик на руския президент Владимир Путин и че "разбива НАТО на пух и прах".

Обръщението на настоящия президент на САЩ към делегатите на конгреса бе специален момент в началото на четиридневната конференция, която Ройтерс очаква да премине под знака на ентусиазма от кандидатурата на Харис и облекчението, че Байдън се е оттеглил от надпреварата, подкрепяйки своята вицепрезидентка да го замени при партийната номинация за изборите на 5 ноември.

"Обичам тази работа, но повече обичам страната си", каза Байдън. 

Само допреди месец той се беше готвил за програмна реч, приемайки номинацията за още един четиригодишен мандат в Белия дом. Но вместо това на 21 юли оттегли кандидатурата си след катастрофално представяне в първите телевизионни дебати с Тръмп на 27 юни в студиото на "Си Ен Ен" в Атланта, щата Джорджия. Президентът бе поставен под натиск от основни дарители, членове и поддръжници на Демократическата партия.

"Допуснах много грешки през кариерата си, но дадох най-доброто от себе си за вас. В продължение на 50 години давах сърцето и душата си на нашата нация (...). Бях твърде млад, за да бъда в Сената. И твърде стар, за да остана президент. Надявам се, че знаете колко съм благодарен на всички вас."

Харис към Байдън: Благодаря за вашето историческо лидерство

Вицепрезидентката Камала Харис се появи непланирано на сцената, за да отдаде почит на Байдън преди собственото си обръщение към участниците в партийния форум. Тя каза на президента:

"Благодаря ви за вашето историческо лидерство, за вашия живот в служба на нашата нация и за всичко, което ще продължите да правите“.

Във вечерта, предназначена да се отдаде почит на президента, който се оттегли, за да направи път на Харис, вицепрезидентката добави:

"Ние сме ви завинаги благодарни“.

Кандидатът за неин вицепрезидент, губернаторът на Минесота Тим Уолз, и съпругът ѝ Дъг Емхоф бяха на трибуните, за да подкрепят посланието ѝ.

В краткото си изказване Харис заяви, че гледайки към хората в залата, "виждам красотата на нашата велика нация“, като подчерта значението на насърчаването на разнообразието и приемането на оптимизма.

Хилари Клинтън: Най-накрая счупихме "стъкления таван" - ще изберем жена за президент на САЩ

Сред акцентите на вечерта бе и словото на бившата държавна секретарка, която изненадващо загуби президентски избори през 2016 г. срещу Доналд Тръмп. Тя оповести, че най-накрая е счупен "стъкленият таван", за да бъде избрана жена за президент на САЩ. 

Клинтън беше посрещната с бурни и продължителни аплодисменти, които продължиха повече от две минути, преди да успокои множеството. В речта си бившата държавна секретарка се потопи в традиционните политически нападки, включително осмивайки историята със съдебните дела на Тръмп. Това доведе до скандирания „затворете го“ - огледални на тези, които поддръжниците на Тръмп отправиха към Клинтън през 2016 г. 

Тя изрази надежда, че Харис може да направи това, което тя не можа - да стане първата жена президент, като победи Тръмп.

Клинтън напомни за своята реч от 2016 г., като се позова на всички "пукнатини в стъкления таван“, които тя и нейните избиратели са постигнали. И обрисува представата си за Харис "от другата страна на този стъклен таван“, която полага клетва като президент.

Тя завърши речта си с думите:

"Искам моите внуци и техните внуци да знаят, че аз бях тук в този момент. Че ние бяхме тук и че бяхме с Камала Харис на всяка крачка от пътя“.