Кого ще подкрепи Тейлър Суифт на предстоящите американски избори? Този въпрос още няма отговор, но кандидатът на републиканците Доналд Тръмп се опита да фалшифицира такъв - използвайки AI изображения и извадки от сатирични сайтове.

Тръмп сподели в профила си в своята социална мрежа Truth Social няколко изображения на Суифт и нейни фенове, които на пръв поглед изказват подкрепа за него на вота, с репликата "Приемам!".

Едно от изображенията показва Суифт като чичо Сам с текст "Тейлър иска да гласуваш за Доналд Тръмп" - и е очевидно създадено от AI генератор. Друга снимка показва фенове на певицата с фанелки "Суифтита за Тръмп" - манипулирана във Фотошоп, тя всъщност е заглавна снимка на сатирична публикация, която прави препратка към осуетен планиран терористичен атентат на концертите на Суифт във Виена по-рано този месец с надпис "Суифтитата се обръщат към Тръмп след проваленото нападение на ISIS на концерт на Тейлър Суифт."

Оригиналният X акаунт, който първи публикува сатиричния пост, написа "LOL @realDonaldTrump сподели моя пост," потвърждавайки, че публикацията всъщност е сатира.

Това не попречи на говорителят на Тръмп Стивън Чонг да коментира пред "Фокс нюз":

"Суифтита за Тръмп е огромно движение, което расте всеки ден. Докато Камала Харис е греховно виновна за всичката болка, която е причинила на всеки американец."

Защо е важно кого ще подкрепи Суифт?

34-годишната певица не е просто поп-икона - особено в последните години славата й, броят на феновете й, продажбите на албуми и културната й значимост станаха огромни.

Популярността на Суифт е на моменти абсурдна - и необяснима за много хора, особено консерваторите в САЩ, които развиват всякакви конспиративни теории - за това как певицата е специален проект на крайното ляво, изкуствено превърната в поп икона, за да подкрепи правилния кандидат в правилния момент и така да манипулира американското общество.

Дали наистина милиони американци ще гласуват за кандидат, защото е одобрен от любимата им певица? Не би трябвало това да е решаващо, но изследвания през последните 20 години сочат, че подкрепата от известни личности има ефект върху изборите. 

Подкрепата на Опра Уинфри за Барак Обама през 2008 г. на първичните избори на демократите може би е решаваща за неговата победа. Подкрепата на Тейлър Суифт за Джо Байдън на предишните избори също не е навредила.

За момента Суифт и нейните хора не отговарят на запитванията на американските медии - но е много вероятно с глупавата си манипулация Доналд Тръмп да предизвика мегазвездата да застане до опонентката му.

Представител на Суифт не е отговорил веднага на запитването на CNN за коментар.