Стефани Гришам - прессекретарка на Белия дом от администрацията на Доналд Тръмп - ще говори на Националния конгрес на Демократическата партия във вторник. Това съобщи тя в интервю за "Ен Би Си Нюз". 

"Никога не съм мислила, че ще говоря на Конгрес на демократите. Но след като видях от първа ръка кой всъщност е Доналд Тръмп и заплахата, която той представлява за страната ни, съм убедена, че трябва да говоря открито", подчерта тя.

Гришам беше прессекретарка по време на предизборната кампания на Тръмп през 2016 г., след което бе назначена за говорителка на първата дама Мелания Тръмп. По-късно Гришам бе избрана за прессекретарка на Белия дом и заемаше поста от юли 2019 г. до април 2020 г. После бе назначена за началник на кабинета на първата дама. Тя напусна позицията си на 6 януари 2021 г. - часове, след като разярени поддръжници на Тръмп нахлуха в Капитолия в опит да предотвратят признаването на изборната победа на президента Джо Байдън.

Впоследствие доминираната от демократи Камара на представителите проведе разследване на събитията от 6 януари, в което свидетелски показания даде самата Гришам. В интервю от октомври 2021 г. пред "Ен Би Си Нюз" тя изтъкна, че "няколко пъти" е възнамерявала да подаде оставка, но Мелания Тръмп я е разубеждавала.

"6 януари беше моята преломна точка. И наистина бях горда, че първа в администрацията си подадох оставката", обяви тогава тя.

В публикуваното днес интервю Гришам посочва, че не е съгласна с вицепрезидентката Камала Харис по всички въпроси.

"Но аз съм горда, че я подкрепям, защото знам, че тя ще защитава нашите свободи и ще представлява нашата нация честно и почтено".

Очаква се и други републиканци да споделят подобно послание по време на Конгреса, включително популярния бивш конгресмен Адам Кинзингър от Илинойс, който по план трябва да говори в четвъртък - най-гледаният ден от събитието, през който ще държи слово и Камала Харис.

"Докато Доналд Тръмп продължава да атакува умерените и независимите, кампанията на Харис-Уолз показа ясно, че в нашата коалиция има място за избиратели, които отхвърлят екстремизма на Доналд Тръмп и искат да защитят нашата демокрация", каза представител на щаба на Харис.

Очаква се Гришам да призове колегите си от Републиканската партия да се "да се присъединят към нея" в подкрепа на Харис, "за да гарантират, че Доналд Тръмп никога няма да се върне в Белия дом", поясни служителят.