В първата седмица от годината в западните университети се раздават кондоми - а в унгарските се забраняват. Унгарският Будапещенски университет по икономика и технологии не позволява на студентите да носят кондоми по време на традиционния лагер за първокурсници, съобщиха местни медии.

Събитието, което се случва в малко селце в близост до унгарската столица, е с куп правила и забрани - не може да се носят напитки над два литра, аерозолни дезодоранти, нокторезачки, малки ножици, класически самобръсначки, енергийни напитки и всякакви напитки в алуминиеви кенчета. Но именно забраната за кондоми предизвика съмнения, че става дума за някаква шега.

Оказва се, че всички ограничения са напълно сериозни и са дело на администрацията на университета, студентския съвет и компанията, която осигурява охраната на събитието. От университета твърдят, че ако студентите нямат кондоми подръка, има по-малък шанс да правят секс.

Председателят на Студентския съвет към елитния технически университет Кристов Радачи признава:

"Кондомите са ключови за предотвратяване на нежелана бременност и сексуално предавани болести. Но ние мислим, че избягването на сексуални отношения е като цяло по-ефективно."

Очаквано университетът е засипан от подигравки - да се очаква пълнолетни младежи да се въздържат от секс е абсурд; да се мисли, че липсата на презервативи ще ги спре, е смешно. Някои се шегуват, че целта е именно да има много бременности - отражение на ентусиазма на правителството на Орбан в това да осигури прираст на унгарското население.