Кремъл иска да убеди руснаците, че украинската окупация на Курск е "новата реалност".

Това съобщи "Медуза", позовавайки се на двама източници, близки до администрацията на руския президент Владимир Путин, както и един събеседник, близък до правителството. След две седмици "шокът премина и се появи примиряване", твърди един от тях. И добавя:

"Първоначално не беше ясно какви сили са участвали и за колко време. Сега има разбирателство, винаги е по-лесно. Далеч е от областните центрове. Но самото навлизане на територията на Руската федерация и овладяването на селата е ново събитие, и то много неприятно".

Друг посочва резултатите от скорошно проучване, според което делът на руснаците, които говорят за "преобладаването на тревожни настроения (в обществото)", веднага се е увеличил с 6% и е достигнал 45%. Президентската администрация смята тези цифри за доста високи и се надява бързо да ги намали, твърди той.

"По време на шок, а това със сигурност беше шок, винаги има скокове (в социологическите изследвания на недоволството), след което хората свикват и всичко се урежда. Какво се случи по време на бунта на Пригожин, мобилизацията и в началото на войната? Но всичко се нареди", обяснява цинично един от събеседниците.

Той все пак добавя, че "ако войната спре, всички ще се почувстват по-добре".

За да се "уталожат" по-бързо настроенията, Кремъл с помощта на своите пропагандисти се опитва да подготви руснаците за живот в условията на "нова реалност" и "нова нормалност" (термини, които добиха популярност по време на пандемията и в самото начало на войната с Украйна).

"Това (употребата на тези фрази) е необходимо, за да могат хората да възприемат случващото се не като отклонение, а като нова норма, макар и временна. Това трябва да действа успокояващо. Трудно е да съществуваш в отклонение от нормата", обяснява един от източниците с близки връзки в президентството.

Компонентите на тази "нова реалност" са три:

  1. Врагът наистина нахлу на руска територия;
  2. Очаква го неизбежно поражение;
  3. Но връщането на териториите ще отнеме време, руснаците трябва да почакат.

Междувременно руснаците са подканвани да "насочат негативизма и шока в положителна посока" - да събират помощи за Курск. Администрацията на президента вече "препоръча" регионалните власти също да се заемат с този въпрос.

"Кой с каквото може. (...) Някъде предлагат да се дари дневна надница - това вече е доброволно-задължително. Ясно е, че щом са го казали властите, държавните служители ще се включат. Но всичко при нас е чисто доброволно", обяснява високопоставен регионален служител, който разговаря с "Медуза" при условие за анонимност.

Друга промяна след настъпването на "новата нормалност" е, че за изборите на губернатор на Курска област (сега регионът се ръководи от и.д. ръководител Алексей Смирнов) е въведено ранно гласуване, което стартира от 28 август и ще продължи до началото на септември. В някои издания се появиха слухове, че изборите ще бъдат отменени, но източниците на "Медуза" не ги потвърждават. 

"Никога не знаеш какво говорят там (в Курск) и какви слухове се разпространяват. Отмяната би увеличила паниката: това означава, че целият регион е застрашен, тъй като те отказаха да изберат губернатор, тогава може би регионът вече е предаден. Няма опасност за вота. В Донбас се проведоха избори и референдуми във военни условия и нищо не се случи", посочи един от събеседниците, близки до Кремъл.

Той все пак не отрече възможността да бъдат отменени общински избори на някои места в Курска област.

Източник на "Медуза", близък до руското правителство, както и събеседник, близък до президентството, твърдят, че веднага след началото на операцията Кремъл е обмислял възможността да проведе нова вълна на мобилизация. Източници на "Блумбърг" също споменаха за такава вероятност по-рано. По тяхна информация Русия изпитва недостиг на бойци и нова мобилизация може да бъде обявена още преди края на 2024 г.

Близък до правителството събеседник обаче уверява, че кабинетът на министрите, както и бизнесмени, близки до държавата, са категорично против подобен ход.

"Това ще избие и последните трудови ресурси от икономиката. Няма вече кой да работи", посочва той.

В същото време източникът подчертава, че не знае доколко висшето ръководство на страната се вслушва в подобни аргументи. И добавя, че по негова оценка е по-вероятно в бойните действия в района на Курск масово да участват наборници. Двама събеседници, близки до Кремъл, твърдят, че вече тече "медийна подготовка на общественото мнение" за мобилизация.

"Това също е представено като част от "новата нормалност". Тъй като врагът дойде при нас, наборниците трябва да участват в отблъскването му", посочва един от тях.

"Руският елит" очаква и оставките на виновниците за пробива на въоръжените сили на Украйна:

"Веднага след това (старта на офанзивата в Курск) започнаха да обсъждат оставката на (началника на Генералния щаб Валерий) Герасимов. Сега няма такива слухове - от една страна, в района на Курск не всичко е толкова просто, а и офанзивата в Донбас върви добре. Герасимов има недоброжелатели, има и офанзива, която може да представи на президента като своя заслуга. Но след като има кризисна ситуация, грешки, тогава непременно ще се появи някой виновен за това".