Фармацевт в столична аптека бе нападнат и заплашен с нож от клиент вчера. По този повод Българският фармацевтичен съюз излезе с позиция, в която остро осъди "всякакви форми на насилие - психическо и физическо, над всеки медицински специалист".

"Недопустимо е да се страхуваме, докато изпълняваме задълженията си в една от най-хуманните професии - лечението на хората", посочват още от БФС.

По време на работа в аптеката влиза мъж, който иска да купи спрей срещу хрема. Колегата (жена) го моли да изчака няколко минути, тъй като не е приключена продажбата на медикаменти на предишния пациент, който отива до колата си, за да вземе пари. Мъжът прави скандал, при което фармацевтът от съседното гише защитава колегата си от вербалното насилие. Ядосаният пациент напуска аптеката и секунди по-късно се връща и напада магистър-фармацевта (мъжа) с нож, като му нанася тежки рани, описват неприятния инцидент от фармацевтичния съюз.

Пострадалият е без опасност за живота, прегледан е от лекари и вече е освободен за домашно лечение. Нападателят е задържан. Извършват се процесуално-следствени действия.

От фармацевтичния съюз ще окажат пълна подкрепа на колегите си за бързото им физическо и психическо възстановяване.

По-късно в четвъртък от Софийската районна прокуратура съобщиха, че е повдигнато обвинение "на 56-годишния Б.Н. за нанесена телесна повреда с нож на медицински специалист - магистър-фармацевт, по повод изпълнението на службата му в аптеката на ул.“Николай Коперник“, причинил на пострадалия лека телесна повреда".

Тя се изразява във временно разстройство на здравето, неопасно за живота. 

Деянието предвижда наказание от една до пет години лишаване от свобода, се посочва още в съобщението.

С постановление на прокурор обвиняемият Б.Н. е задържан за срок до 72 часа с оглед внасяне на искане в Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.