Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е провел разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, в който настоял, че трябва да се прекрати огънят в Газа и да се освободят отвлечените на 7 октомври 2023 г. заложници.

"Днес разговарях с премиера Нетаняху относно усилията на САЩ да подкрепят отбраната на Израел срещу заплахите от Иран и неговите прокси терористични групи. Отново изясних, че трябва да доведем сделката за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници докрай и обсъдих предстоящите преговори в Кайро за премахване на всички оставащи пречки пред това да се случи", написа той в Х.

Преди два дни държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна с Нетаняху. Израелският министър-председател оцени срещата като "положителна", а американският дипломат обяви, че Израел подкрепя предложението на Вашингтон за прекратяване на огъня. 

След това обаче от "Хамас" настояха, че Америка се опитва да промени условия по сделката и без да дават повече детайли, отказаха да подпишат споразумение.

Малко след разпространението на днешната позиция на Байдън властите в Газа съобщиха, че поне 22-ма души са убити при израелски удари. В град Бейт Лахия в северната част на Газа удар по къща убил 11 души, друг взел живота на шестима в къща в лагера Ал-Магази в Централна Газа.

Други петима били убити при отделни бомбардировки в южната част на територията.