Вижда се краят на разкопките, които две години тормозиха жителите на столичните квартали "Младост" и "Дружба"! Само след месец столичани ще пътуват с подземната железница до столичната аерогара, а през май ще бъде открито и разширението от "Младост 1" до "Младост 4". 

Сроковете бяха потвърдени след днешната инспекция на столичния кмет Йорданка Фандъкова и транспортния министър Ивайло Московски, които заедно с изпълнителния директор на „Метрополитен“ ЕАД инж. Стоян Братоев инспектираха строителството на столичното метро в участъка до Летище София. Те направиха тестово пътуване от аерогарата до Цариградско шосе.

„Статистиката за метрото е безспорна и от гледна точка на обществен интерес това е един от най-важните проекти. Над 350 хил. души ежедневно използват столичното метро“, каза Московски.

По време на днешната инспекцията стана ясно, че метрото до летището е готово на 99%, а разклонението до Бизнес парка в "Младост" е на завършено на 96%.

Проектът за разширение на метрото в София - Етап III се финансира със средства от Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. и е разделен на 2 участъка: Лот 1 Цариградско шосе – Летище София и Лот 2 ж.к. Младост 1 – Бизнес парк в Младост 4.

Общата стойност на проекта е 407 млн. лв., като 215 млн. от тях са по линия на Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г. Той включва изграждането на 7,6 километра трасе и 7 нови метро станции.