Лидерите на френската лява коалиция „Нов народен фронт“ казаха, че разговорите с президента на Франция Еманюел Макрон за съставянето на ново правителство, са били положителни, предаде ДПА, цитирана от БТА. Първият секретар на Социалистическата партия Оливие Фор съобщи, че Макрон е признал, че стабилността на страната не изисква непременно да се продължи политиката на президента.

Държавният глава не е оповестил дата за номинация на новия премиер, но уверил, че "ще е скоро", добави Фор.

"Нуждаем се от отговор във вторник", отбеляза Фор.

Макрон ще се срещне с представители на центристкия си лагер и консервативната партия "Републиканците" по-късно днес, а в понеделник ще разговаря с екстремисткия "Национален сбор" на Марин Льо Пен.

"Нов народен фронт" настоява да получи мандат за управление, след като на 7 юли спечели втория тур на изборите за долната камара на френския парламент - Националното събрание. Той издигна за премиерка 37-годишната служителка от кмеството в Париж Люси Касте, която е експерт в борбата срещу пране на пари.

"Готова съм да изградя тези коалиции, да разговарям с другите политически сили, да се опитам да намеря начин да гарантирам стабилността на страната", обяви Касте.