Бившият треньор на Роджър Федерер, който бе наставник и на най-добрия ни тенисист Григор Димитров – Петер Лундгрен, е починал на 59-годишна възраст.

Шведът достигна номер 25 в световната ранглиста по време на състезателната си кариера, а като треньор изведе Федерер до дебютната му титла от Големия шлем – Уимбълдън през 2003. Според The Express, Лундгрен страдал от диабет преди смъртта си., съобщава днес БНР.

Скандинавецът беше наставник на Димитров от февруари 2009 година до юни 2010 година.

Синът на шведа Лукас и дъщеря му Юлия потвърдиха кончината му с пост в социалните мрежи.

„Почивай в мир, татко. Един от най-добрите за съжаление ни напусна твърде рано. Треньор, играч, приятел, баща. Вдъхновение и подкрепа за мнозина, както на корта, така и извън него. Спомените за теб ще живеят вечно“.

Той е бил треньор и на още двама достигали до първото място в ранглистата - Марсело Риос и Марат Сафин, както и на Стан Вавринка и Маркос Багдатис. През 2020 година той се завърна в Швеция.

Лундгрен беше принуден да ампутира левия си крак през октомври миналата година, след като получи тежка фрактура и пострадалото място беше инфектирано.

Най-доброто класиране на шведа в турнирите от Големия шлем датира от 1989 година, когато достига осминафиналите на Уимбълдън, където губи от Иван Лендъл.