Френски полицай беше ранен при експлозия на горящ автомобил на паркинга на синагога в крайбрежния град Ла Гранд Мот, съобщи в събота представител на синдикат на органите на реда. Полицията заяви, че разглежда случая като умишлен палеж, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

В късните часове на деня френската полиция съобщи, че е арестувала мъж, заподозрян, че се е опитал вчера да подпали синагогата, съобщи вътрешният министър Жералд Дерманен, цитиран от Ройтерс. 

По-рано премиерът на Франция Габриел Атал заяви, че около 200 полицейски служители издирват заподозрения. Според министър-председателя нападателят е подпалил няколко от входните врати на синагогата и няколко паркирани наблизо автомобила. 

Според френския телевизионен канал Бе Еф Ем заподозреният е 33-годишен алжирец. Местната полиция отказа да даде коментар. 

"Лека кола се взриви пред синагогата в Ла Гранд Мот. Местен полицейски служител е ранен", написа в "Х" Вилиам Море от Националния полицейски синдикат. Той каза пред телевизия БФМ, че полицаят не е с опасност за живота.

По данни на местни медии са горели два автомобила, в единия от които е имало най-малко една газова бутилка.

"Искам да уверя нашите еврейски съграждани и града (Ла Гранд Мот) в пълната си подкрепа и да кажа по молба на президента на Републиката Еманюел Макрон, че са задействани всички средства за откриване на извършителя", посочи Дарманен в "Х".

Отдел  „Антитероризъм“ на френската прокуратура пое разследването на пожара и експлозията пред синагогата в Ла Гранд Мот в южната част на страната тази сутрин, съобщи по-късно премиерът Габриел Атал, цитиран от АФП.

„Това е антисемитски акт. За пореден път нашите съграждани от еврейски произход станаха мишена. Бях информиран, че антитерористичното звено на националната прокуратура е поела разследването. В момента силите за сигурност издирват заподозрения“, написа Атал.

 Френските власти правят всичко възможно, за да бъде открит извършителя на палежа пред синагога тази сутрин, който се разглежда като терористичен акт, и да бъдат защитени местата за поклонение, увери днес в публикация в „Х“ и френският президент Еманюел Макрон.

„Изразявам солидарност с еврейската общност в Ла Гранд Мот и с всички евреи във Франция“, посочи Макрон.

"Ще бъде направено всичко възможно да бъде открит извършителят на този терористичен акт, както за защита на местата за поклонение."

Според разследващите, снимки от видеонаблюдение, направени на мястото на инцидента, показват заподозрян, който носи палестинско знаме и вероятно пистолет. Мъжът е напуснал мястото на инцидента пеша.

„Вътре в синагогата са се намирали петима души, включително равинът, които не са пострадали“, се казва в изявление на отдел „Антитероризъм“ на националната прокуратура, който води разследването.

Правителството редовно осъжда нарастването на броя на антисемитските актове във Франция след нападението, извършено от ислямисткото движение „Хамас“ в Израел на 7 октомври 2023 г., и началото на войната в Газа.