Ален Делон искаше да бъде погребан, както "всички останали". Но когато журналистите, телевизионните екипи и почитателите започнаха в събота да се струпват пред портите на имението му, вече беше ясно, че изпращането на френската легенда няма да е като всеки друг, отбеляза "Гардиън" в материал за траурното събитие.

Семейството настояваше, че актьорът, който почина миналата неделя на 88 години, е искал погребението му да се проведе в тесен кръг на опечалени, само близки и приятели. Часове преди церемонията местната полиция и жандармерия беше затворила основния път между имението и близкото село Души на Лоара.

Министърката на културата Рашида Дати беше сред поканените, както и Пол Белмондо, син на Жан-Пол Белмондо, и актьорът Венсан Линдон.

Почитателите на Делон през седмицата създадоха стена от оставените в знак на почит към паметта му цветя. В събота те, въпреки високите температури, продължиха да се стичат. Немалко се почувстваха и зле заради жегите, но не се отказаха.

Въпреки че актьорът беше поискал да няма церемония с държавни почести, хората искаха да покажат уважението си, да си вземат сбогом и немалко извървяха пеш разстоянието от селището до имението, почти всички с цветя и подписвайки се в книгата за съболезнования, поставена близо до портите.

Група почитатели организираха и минута мълчание в памет на Делон преди да запеят "Paroles, Paroles", хитът от 1973 г., който той изпълнява заедно с Далида.

Мими Декюпер е сред пропътувалите стотици километри, за да отдаде почит на актьора.

„За мен беше много важно да съм тук“, обяснява тя пред "Гардиън". „Ален Делон е важна фигура в живота ми откакто бях младо момиче. Той беше идол. Гледала съм всички негови филми много пъти. Той беше голямата любов на живота ми.”

Делон поиска неговия спътник в края на живота му, кучето му Лубо, да бъде погребано с него, но след протести на активисти за правата на животните, трите деца на актьора - Антъни, 59, Анушка, 33, и Ален-Фабиен, 30, се съгласиха животното да остане в семейството. Не е ясно кой от тях ще задържи Лубо. В последните месеци преди смъртта на Ален Делон тримата бяха замесени в ожесточен публичен спор за баща си.

Делон, който беше планирал погребението си до последния му детайл, също изрично поиска то да бъде извършено от 82-годишния католическия свещеник Жан-Мишел Ди Фалко, бивш епископ на Гап в Югоизточна Франция и дългогодишен приятел на актьора. Ди Фалко ръководеше погребението през 2017 г. на актрисата Мирей Дарк, спътница на Делон в продължение на 15 години и „любовта на живота му“, както и на музиканта и певеца Шарл Трене и на френския бизнес магнат Жан-Люк Лагардер. Той също така помогна при погребението на бившия френски президент Валери Жискар д’Естен през 2020 г.

Опечалените днес бяха помолени да оставят мобилните си телефони по време на церемонията, за да няма снимки. Местната префектура забрани на самолети и дронове да летят над имота.

След специално разрешение от местния префект, Делон беше погребан в параклиса, който построи на територията на La Brûlerie, имението, което притежава от 1970 г. и където почина. Префектът Софи Брокас каза пред журналистите извън имота, че са взети всички предпазни мерки, за да се гарантира, че погребението ще премине при строга поверителност, която семейството е поискало.

„Това пожела семейството и това направихме“, увери Брокас.

Часове преди погребението се появиха синовете на Делон – Антъни и Ален-Фабиен, които благодариха на дошлите да отдадат почит на баща им.