Партия "Да, България!" предлага концепция за провеждане на предварителни избори в рамките на коалицията “Продължаваме Промяната – Демократична България”. Това съобщиха от партията.

Ето какво предлагат от "Да, България":

1. Избирателни списъци

С оглед на постигане на максимално-широко представителство от една страна, и ограничаване на рискове от злоупотреби от друга, избирателните списъци следва да се формират с предварителна регистрация, като за регистрация да бъдат допускани:

Членове на трите политически партии

Избиратели, получили покана с код за гласуване от членовете на политическите партии, като броят кодове, които един член може да изпрати ще бъде уточнен с оглед на постигане на равнопоставено представителство в избирателните списъци на ПП от една страна и на ДБ от друга, като препоръчителният брой покани е между 5 и 10.

До определен максимален брой избиратели, заявили гласуване без покана (напр. 10% от общия избирателен списък)

За целта на формиране на избирателните списъци, всяка партия трябва да предостави списък с членове и техните имейл адреси и/или телефони, и/или физически адреси, за да може да бъде осъществена кореспонденция с тях, при спазване на Общия регламент относно защитата на данните.

При предварителната регистрация, избирателите ще посочват достатъчно лични данни, за да бъдат идентифицирани, както и копие на документ за самоличност.

2. Регистрация на кандидати и предизборна кампания 

Кандидатите ще се регистрират за участие чрез колективните органи на партиите, за да се постигне базов филтър за адекватност. Това не изключва граждански кандидати, които могат да бъдат активно рекрутирани от партиите, или да заявят своето участие чрез някоя от тях.

Всеки кандидат ще може да се регистрира за до 2 или 3 многомандатни избирателни района, в разпределението на местата за които да участва.

Предизборната кампания на кандидатите за народни представители ще бъде в период от 1 седмица преди периода за предварително гласуване.

3. Избирателна система

За да бъде постигната максимално коректна картина на предпочитанията на членовете и симпатизантите, ще бъде формирана единна листа от кандидати, като всеки избирател ще може да подреди няколко кандидати по ред на своето предпочитание, използвайки модифицирана система на Борда. Кандидатите ще получават точки в зависимост от това на кое място са, като водещите места ще получават бонус. Конкретните стойности ще бъдат уточнени впоследствие.

4. Механизми и период за гласуване

Предвиждат се три механизма на гласуване, като два от тях са за т.нар. “предварително гласуване”, в рамките на определен период от време (3-7 дни) и един ден за присъствено гласуване в определени за целта секции в помещения на общински структури на партиите. Присъственото гласуване ще бъде в рамките на един ден, в присъствието на членове на секционна комисия от трите партии.

Предварителното гласуване ще се осъществи чрез мобилно приложение и чрез пощенско гласуване.

Изходният код на мобилното приложение ще бъде предоставено на трите политически партии, а пощенското гласуване ще се осъществява чрез два плика, по начина, по който се използва в други държави. Отварянето на пликовете ще се осъществи от комисия с участието на членове на трите партии.

5. Определяне на резултата

Резултатът по многомандатни избирателни райони ще се определя от кандидатите, посочили тези райони. Листите в съответните райони ще се определят чрез подреждане по получени гласове.

Изключение от подредбата може да бъде направено в следните случаи:

Има консенсус между партиите, че даден кандидат трябва да заема по-предно или по-задно място-ако кандидатът е с безспорна местна популярност или лидер на партия, при узнаване на допълнителна информация след провеждане на изборите, която би повлияла на резултата и др.

Има сериозни и обосновани съмнения за злоупотреби при гласуването за съответния кандидат (напр. засичане на много последователни гласувания от 1 адрес)

С цел оптимизиране на резултата на парламентарните избори, участие на един кандидат в 2 листи ще се допуска по отношение на кандидати, получили значителен резултат на предварителните избори и на предходните парламентарни избори.