Върховният административен съд събори наредбата, с която се определя реда за тестване на полицаи за употреба на наркотици.

За решението на ВАС, съобщи пръв в. "Сега".

Делото срещу наредбата от 2022 г. бе по жалба на пловдивския "Централен полицейски синдикат на МВР". "Сега" припомня, че тя бе приета след няколко случайни проверки на униформени, дали положителен резултат. След приемането ѝ МВР започна да прави тестове на полицаите, което породи остро недоволство сред тях, след като бяха получени няколко положителни проби в Бургас.

Сред мотивите си синдикатите изтъкнаха, че въпросните тестове не са ефективни - дават положителен резултат и при употребата на медикаменти, даже и на енергийни напитки.

"За проверките на полицаите се използват същите тестове DrugCheck3000 и DrugTest5000, с които се тестват всички шофьори. Когато тестът е положителен, шофьорите масово биват задържани, отнема им се книжката, стига се и до прекратяване на регистрацията на автомобила им. За да докажат, че не са дрогирани, те трябва да дадат кръвна проба, резултатът от която обаче не излиза веднага и докато го чакат, гражданите търпят вредите от положителния тест", подчертава "Сега".

Формално обаче ВАС отменя наредбата с мотива, че е приета без финансова обосновка, както и без описание на очакваните резултати - каквито са и мотивите на синдикатите да я атакуват пред съда. Т.е. не е спазен Законът за нормативните актове и Административнопроцесуалният кодекс.

"(...) оспорената Наредба е приета при съществени нарушения на императивни норми на закона, което налага същата да бъде отменена в цялост", пише тричленният състав на ВАС.

И отменя наредбата. 

Решението не е окончателно и МВР може да го атакува пред 5-членен състав на съда.