"Съкрушен съм от новината за бруталното убийство на моя дългогодишен опозиционен колега Борис Немцов. Застрелян 4 пъти - по един куршум за всяко от децата, които оставя".

Това написа в профила си в туитър минути след съобщението за убийството на Немцов в Москва опозиционният лидер и бивш световен шампион по шахмат Гари Каспаров.

"Той преследваше всяка неправда и разкриваше истината за милиардите и кражбите на Путин. Той не им остави шанс да забравят за престъпленията си и те го накараха да замлъкне", коментира Каспаров пред BuzzFeed.

"Убиецът е стрелял хладнокръвно в гърба. Това не е обир. Това е по-горна степен. Няма логична причина да бъде убит освен желанието да режима да го премахне", продължи шампионът. 

В профила си в туитър Гари Каспаров написа още, че по ирония на съдбата Борис Немцов не е искал още една революция. 

"Аз бях по-радикален. И постоянно му казвах "Безсмислено е да правим избори, режимът няма да се промени по този начин".

"Мащабът на Борис вече не беше удобен на Русия. Той винаги вярваше, че може да промени страната отвътре и без насилие. Но от 2012 година насам аз не бях съгласен с него", написа още Каспаров.

"Когато спорехме, Борис ми казваше, че съм припрян, че в Русия трябва да живееш дълго, за да видиш промяна. Той вече никога няма да я види.

Нека почива в мир!"