За нови бомби, заложени от Пеевски, в кабинета Главчев 2, алармират от ДСБ

"Днес г-н Главчев обяви състава на новия-стар, служебен кабинет, а президентът Радев прие списъка. Калин Стоянов няма да е повече министър на вътрешните работи - очаквано след като се превърна в тежест. Който го назначи, той го и уволнява. Това уволнение не е отговор на основателните критики на ДСБ и нашите коалиционни партньори относно работата на г-н Стоянов, а демонстрация на това кой наистина управлява 
служебния премиер." 

Това пише в позиция на ДСБ по повод предложените промени между първия и предстоящия втори кабинет на Димитър Главчев.

"Ярко доказателство за това, че политико- икономическият тандем Борисов-Пеевски продължава да действа в синхрон и в своя угода, е предложената за министър на транспорта г- жа Красимира Стоянова. Като дългогодишен служител в министерството тя е добре позната със създадената от нея мрежа от назначения в самото министрество, в държавни агенции и свързани търговски дружества.

Публично известни са близките ѝ и дългогодишни връзки със самия Пеевски, братя Домусчиеви, ТИМ и други олигарски, както и с председателя на Върховен административен съд, където е съдия нейната сестра - г- жа Камелия Стоянова."

От партията - член на ПП-ДБ подължават:

"В ДСБ следим с все по-нарастваща тревога действията на досегашните министри на транспорта по отношения на развитието на железопътния транспорт в България. Липсата на ясна и дългосрочна визия за развитие на сектора и работата на парче превръща железниците в златна кокошка за малцина, вместо в адекватна, модерна и бърза мрежа за придвижване на хора и стоки. "

"Оценяваме предложението на г- жа Стоянова за поста не като решение, а като част от проблема в сектора. В края на тази година изтича договорът на БДЖ за ЖП превозвач. Към момента над 200 млн. лв. е сумата, която се разпределя като годишна субсидия и компенсация за липсата на достатъчно пътници.

Обстоятелството, че не се планира и инвестира в повече качество и достъпност на услугата, вместо да се отчитат загуби и плащат компенсации, е доказателство за умишленото подтискане на промените в железниците. От предприетите, или по-скоро непредприетите в Министерство на транспорта до момента действия, е ясно, че целта е да се отложи процедурата за подписване на нов договор за ЖП превозвач с до 2 години – чрез регламентираната т.нар. „спешна мярка”. 

Те декларират за финал:

"Ние приемаме, че единствено “пазарният принцип”следва да е водещ при определянето на превозвача на пътници в страната. Защо тогава още сега не започне нова, прозрачна процедура с широк кръг от заинтересовани лица, които да предложат качество на услугата, което всички ние заслужаваме?

Кой се е подготвил за пореден път да се храни на държавната трапеза, а сметката да платим всички ние, българските граждани? Дава ли това бавене “отсрочка” на “нашите фирми, за да могат да участват в процедурата? И това поредната процедура с ясен победител ли е?

Това са въпросите, на които г-жа Стоянова трябва да даде отговор, не с думите, а с делата си. 

Това са въпросите, на които ние от ДСБ ще търсим отговор, защото общите ни пари трябва да подобряват качеството ни на живот, а не да се ползват за обогатяването на малцина."