За борба с купения вот настоя днес президентът Румен Радев, който говори пред журналисти в парламента преди клетвата на новото (старо) служебно правителство. 

"Когато избирателната активност е ниска, тогава честността на вота придобива огромна тежест. Затова бях категоричен и продължавам да настоявам борбата с купения вот да бъде издигната в приоритет. Това уродливо явление изкривява вота на гражданите и дава възможност на компрометирани фигури да се домогнат до парламента, да се обличат в институционална власт и да се разпореждат със съдбата на българите. Това нагнетява отвращение и безнадеждност у хората и руши политическата система и държавността", заяви Радев.

В този контекст той коментира и избора на свързвания с Делян Пеевски, също като предшественика си, Атанас Илков за министър на вътрешните работи.

"На кого принадлежи Атанас Илков ще покажат неговите действия в предизборната кампания, където МВР има голяма роля за пресичане на купения и контролиран вот. Надявам се да бъде човек не на този или онзи, а на българските граждани", заяви.

За президента обаче политическата криза не е отминала.

"Политическата криза не е отминала. Тя ще намери своето разрешение, когато Народното събрание успее да формира устойчиво мнозинство, което да излъчи не просто редовно, а ефективно редовно правителство", посочи още Радев.