Украински официални лица се готвят да представят списък с цели на украинската армия дълбоко в територията на Русия пред високопоставени служители по националната сигурност на САЩ, предаде "Политико". Тези цели биха попаднали под мерника на американски ракети с голям обсег, ако Вашингтон отмени ограниченията си върху употребата им на руска земя. Понастоящем Америка изрично е разрешила на Киев да атакува руски обекти в Белгородска област. Украинците използват американско оръжие и при офанзивата си в Курска област, с което изглежда, че още една бариера е паднала. 

Списъкът с потенциални цели ще бъде представен от военния министър Рустем Умеров и съветника на президента Андрий Ермак в столицата Вашингтон тази седмица, съобщават пред "Политико" трима души, запознати с украинската инициатива.

САЩ все още поддържат тезата, че премахването на ограниченията няма да доведе до военно-стратегическа полза на Украйна във войната, след като Русия премести установките си за изстрелване на ракети и самолети далеч от границата с Украйна. Вашингтон се опасява, че употребата на далекобойни ракети може да провокира руската армия да организира по-агресивни нападения срещу украинската територия. Администрацията на Джо Байдън също така оценява, че Украйна не разполага с достатъчно ракети ATACMS, за да поразява цели дълбоко в Русия, и предпочита американски оръжия да бъдат използвани в доказано успешни атаки - като бомбардировките на плавателни съдове край Крим.

Украински официални лица пък настояват, че премахването на всички ограничения е наложително за военните усилия на страната, твърдейки, че това ще даде на нейните военни по-голяма свобода на действие.

"Не трябва да има ограничения върху обхвата на оръжията за Украйна, след като терористите нямат такива ограничения", заяви Зеленски в изявление в понеделник. 

Не е ясно точно кога Умеров и Ермак ще пристигнат във Вашингтон или какви други срещи са планирани. При предишни подобни пътувания украинските официални лица са се срещали със съветника по националната сигурност Джейк Съливан и министъра на отбраната Лойд Остин.

На брифинг с репортери в понеделник говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби подчерта, че няма "промени" в политиката на САЩ по отношение на ограниченията.

"Това в никакъв случай не е ново желание на президента Зеленски. Но както съм казвал много, много пъти, ние ще продължим разговорите с украинците, но ще ги запазим поверителни", добави той.