Моралната победа е за мен. Това заяви Калин Стоянов при смяната на властта в МВР. И допълни, че времето ще докаже това твърдение.

"Освобождавам поста с високо вдигната глава. Работих по правилата, не участвах в политически интриги. Имах силата да се изправя срещу схеми и зависимости, за да отстоя достойнството на институцията и колегите си", заяви Стоянов.

И допълни, че не е допуснал "ала-бала" на изборите, което според него не се прощава.

"Не бях послушен, но не съм и обещавал", заяви още Калин Стоянов.

Той каза, че е поставил едно единствено условие - да подбере екипа от хора, с който да работи.

"Осигурявах комфорт на всички, работещи в системата на МВР, но не и на политическите търговци, които се упражняваха по темата МВР и в частност Калин Стоянов", коментира той и уточни, че много пъти са го питали чий министър е. "Бях ваш министър, колеги. Бях министър на всички български граждани", заяви Стоянов.

Той благодари за безусловната подкрепа, която е получил в стремежа да не позволи политическата употреба на ведомството, която била доказателство, че е направил правилния избор въпреки цената, която със семейството си платил през изминалите месеци, в които не секвали опитите името му да бъде окаляно.

"Оставам на категорична позиция, че по никакъв начин МВР не трябва да става заложник на болни амбиции за безконтролна власт", каза още Калин Стоянов.

И допълни:

"Атанас Илков беше част от моя екип от ден първи, надявам се, че ще успее да устоява на всякакви опити за политическо овладяване на системата на МВР".

Веднага, след като сдаде властта Стоянов даде изявление за медиите. И дори настоя журналистите да не го прекъсват с въпроси, докато не каже всичко, което той е решил, че е важно.

"Най-хубавото е, че маската падна и всички видяхме безпрецедентната намеса в изпълнителната власт. Вчерашният ден беше продължение на цирка който се разигра мината седмица в президентството с главен герой президентът Радев, който е първият български президент след 1989 година, грубо погазил Конституцията. Всички видяхме топлата прегръдка, с която президентът прегърна своите рожби, които довчера яростно наричаше шарлатани", каза Стоянов.

Той поздрави Горица Грънчарова – Кожарева, която го номинира за служебен министър. Според него тя е проявила достойнство и е изнесла урок на почти всички мъже в българската политика и "в частност президента Радев".

Попитан как ще продължи кариерата му той каза, че всичко е въпрос на време. Но посочи, че ще работи за България и евроатлантическия път на страната ни.

Атанас Илков: Купеният вот е основен приоритет

Противодействието на престъпленията спрямо изборното законодателство и купения вот са основен приоритет на МВР, заяви новият служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков при встъпването си в длъжност.

"Няколко са задачите, които стоят пред нас, а именно гарантиране на добър обществен ред преди, по време и след изборите", подчерта новият служебен министър на вътрешните работи.

Спорд него е необходимо системата да бъде оставена да се успокои, за да може служителите на МВР да почувстват комфорта, който им е необходим, за да продължат тяхната работа, както са работили и преди, да изпълняват ефективно своите задължения, така че да отговорят на очакванията на обществото. Илков изрази надежда, че с екипа, с който ще продължат да работят, ще оправдаят даденото доверие. 

"Давам си сметка в каква сложната ситуация поемам Министерството на вътрешните работи. Убеден съм, че с всички служители в МВР, по-голямата част, от които познавам от доста време - техния опит, качества и възможности, отдаденост и всеотдайност в работата, ще отговорим на обществените очаквания и всички онези тенденции, които бяха тиражирани в последните седмици ще останат в историята", заяви Атанас Илков. 

След като встъпи в длъжност той даде и пресконференция.

"Свързан съм само и единствено с Министерството на вътрешните работи (МВР) повече от 37 години и такъв ще остана - равноотдалечен от всички политически субекти", заяви Илков.

Той посочи, че сред приоритетите му са провеждане на честни избори и противодействие на купения вот, овладяване на пожарите, безопасността по пътищата, борбата с мигрантската криза.

Илков каза още, че осъзнава отговорността да поеме МВР в такъв момент. Той подчерта, че заетите в системата на МВР умеят да работят във всякакви условия и че вярва в тях.

Попитан дали с него са водили разговори през миналата година да бъде министър на вътрешните работи в кабинета "Денков-Габриел" Атанас Илков каза, че единствена покана за разговор е дошла от премиера Димитър Главчев, след като е получил мандат от президента.

"Проведохме разговора, на следващия ден съм дал моето положително съгласие да участвам в това правителство като министър на вътрешните работи. Никой друг не е водил разговори с мен за министър в предходните правителства", каза още Илков.