Комисията за защита на потребителите ще санкционира с до 30 000 лева фирмата, разпространяваща енергийно "прахче", което се приема чрез смъркане през носа с метална тръбичка, подобно на кокаин или друг наркотик.

Реклама на уж иновативния продукт направи певицата Диона в Instagram и предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Потребителите реагираха остро срещу нея, защото наподобява прием на наркотично вещество - певицата си прави  с кредитна карта "магистралка" върху телефона и смърка прахчето. Текстът е:

"Не, не е това, което си помислихте. Доверете се на опита.“ 

Певицата има 455 хил. последователи в Инстаграм и 225 хил. в ТикТок, а се прочу не с музиката си, а че през януари беше хваната да шофира след употреба на кокаин.

Причината за санкционирането на фирмата, производител на продукта обаче, не е свързана с това, че той прилича и се приема като наркотик, а, че липсва информация на сайта на търговеца за адреса и форма за отказ от поръчката.

Междувременно от КЗП са изпратили сигнал още преди месец до Министерството на здравеопазването относно състава на продукта. Засега отговор от здравните власти не е получен. Сигнали от потребителите пък са изпратени още преди месец до институциите, съобщава Нова тв.

Подобен казус имаше и във Франция преди месец, припомнят медии. Според Le Monde френската здравна министърка Катрин Вотрен вече е наложила забрана на сходен продукт. Тя е поискала и разрешение от Европейската комисия, за да може да подпише забраната за разпространение, като се мотивира, че "връзката със забранени продукти е очевидна". Съставките на прахчето, което се вдишва с тръбичка през носа, са стимулиращи вещества като кофеин, таурин, креатин и др.