Шефът на ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair Майкъл О'Лиъри призова за въвеждане на горна граница на алкохолните напитки за пътниците преди качване на борда на самолета. Според него причината за това е нарастващото насилие на борда.

Пътниците трябва да могат да си купят максимум две напитки на бордна карта на летището, заяви О'Лиъри пред британския вестник „Телеграф“, като добави, че случаите на насилие са се увеличили рязко това лято и нападенията се случват почти всяка седмица.

„За авиокомпаниите не е толкова лесно да идентифицират пияните хора на изхода, особено ако те се качват на борда с още двама или трима души“, каза О'Лиъри. „Стига да могат да стоят и да се движат, може да преминат“, каза той, описвайки проблемите с качването на борда.

Британците, летящи за Испания, предизвикват най-много инциденти

О‘Лиъри не иска да забранява на никого да пие, но:

„Не позволяваме на хората да шофират пияни, но въпреки това продължаваме да ги качваме на самолети. Многократно се случват инциденти, свързани с употребата на алкохол, особено при полети от Обединеното кралство до дестинации, които са известни като места за партита, като Ибиса или някои гръцки острови. Проблеми има и при полети от Ирландия или Германия“, казва шефът на авиокомпанията.

През юли британски турист получи условна присъда за сексуално посегателство, след като опипа стюардеса по време на полет на Ryanair от Нюкасъл до Майорка.

О'Лиъри съветва кафе или чай вместо алкохол и... кокаин

Но не само алкохолът създава проблеми: често смесената консумация с други вещества като кокаин е причина за увеличаване на насилието, казва О'Лиъри. Дните, в които пътниците трябва да чакат дълго поради закъснения, са особено трудни:

„Хората се мотаят по летищата и пият алкохол“.

О'Лиъри съветва вместо това да се пие кафе или чай. Полетите „не са алкохолна разходка“.