Британският премиер Киър Стармър изключи възможността Великобритания да се завърне в ЕС. Вместо това Лондон иска по-тясно сътрудничество с всяка членка на общността, заяви той по време на посещение в Берлин днес.

Само два месеца след встъпването си в длъжност новият министър-председател на Обединеното кралство посети Берлин. Киър Стармър иска ново начало на отношенията с Германия след Брекзит. Той изключи възможността Лондон отново да кандидатства за членство в ЕС, но посочи, че основна цел остава близкото сътрудничество с общността.

За тази цел в началото на следващата година трябва да бъде подписано съвместно споразумение между Германия и Великобритания, както обявиха канцлерът Олаф Шолц и министър-председателят Киър Стармър по време на встъпителното посещение на британския правителствен ръководител в Берлин.

„Радвам се на изявлението на Киър Стармър, че ще търси ново начало в отношенията ни с Европейския съюз. Ще отговорим на протегнатата ръка“, заяви Шолц.

Договорът между двете страни ще бъде подписан след следващите правителствени консултации, се казва в съвместно изявление по проекта. По отношение на съдържанието споразумението ще обхваща широк кръг от теми. Според изявлението двете страни искат да координират действията си по въпроси, свързани с политиката за сигурност, както и с преследването на незаконната миграция. Споразумението ще обхваща и икономическото сътрудничество.