Израел атакува това, което определи като "ислямско-ирански терористични инфраструктури" в Западния бряг. Смята се, че при операцията са загинали поне 10 палестинци. Терористичната фракция "Хамас" съобщи, че 10 нейни бойци са били убити при боеве с израелските сили в територията миналата вечер.

Заради атаката президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас се прибра спешно от Рияд. Говорител на лидера призова международната общност "да предприеме незабавни и спешни мерки, за да ограничи това екстремистко правителство, което представлява заплаха за стабилността на региона и на света като цяло".

Израелският външен министър Израел Кац увери, че цел на атаките са били ирански проксита.

"Иран работи за установяване на източен терористичен фронт срещу Израел на Западния бряг, по модела на Газа и Ливан, като финансира и въоръжава терористи и контрабандно пренася модерни оръжия от Йордания", обяви Кац в публикация на X.

Той предложи да бъдат издадени заповеди за евакуация на граждани за Западния бряг, от типа, използван преди нахлуването на израелските войски в Газа през октомври 2023 г.

По данни на ООН през първите три седмици на август 128 палестинци, включително 26 деца, са били убити при въздушни удари на Западния бряг. Израелската армия и полиция засилиха значително операциите по сигурността тази седмица. ООН съобщи, че е имало 183 операции за издирване и арести в Западния бряг през последната седмица, в резултат на които 113 палестинци са били задържани.

Израелските войски заявиха, че са извършили операции в три района на Западния бряг: Дженин, Тулкарм и бежанския лагер ал-Фара. В Тулкарм говорителят на израелската армия Навад Шошани отбеляза, че "трима въоръжени терористи, които представляваха заплаха за силите за сигурност, бяха елиминирани при прецизна въздушна атака".

"В Дженин силите елиминираха още двама въоръжени терористи, задържаха петима издирвани заподозрени и локализираха и конфискуваха оръжия, включително части от автомати M16, боеприпаси и допълнително военно оборудване", добави той.

В ал-Фара "самолет удари и елиминира четирима въоръжени терористи, които представляваха заплаха за силите ни".

Говорителят увери, че не е имало израелски жертви до тази сутрин, но след това добави, че в районите на Дженин и Тулкарм е в ход "размяна на огън с терористични групи".

Шошани описа нападенията и въздушните удари като превантивни операции, целящи да спрат планираните атаки срещу израелци, сравнявайки ги с неделните въздушни удари по Ливан.

Палестинският лидер на Дженин, Камал Абу ал-Руб, обяви в радиоинтервю, че израелската армия го е била информирала за плана си да атакува правителствената болница в града. Той призова международната общност да се намеси и предотврати този удар.

Шошани посочи, че израелските сили се стремят да предотвратят използването на болницата като терористична база, но нямат планове да я превземат. Той допълни, че има ръст на нападенията срещу израелски войници и цивилни през последните месеци, идващи по-специално от Дженин и Тулкарм, които отдавна са се превърнали в крепости на бойци.