• Няма кампания за карта за “безплатни” пътувания с градския транспорт в София
  • Символичните цени на шестмесечните карти за пътуване в Бургас и Варна също са измама
  • Условията и цените за пътуване в София, Бургас и Варна остават непроменени

Във Facebook (Фейсбук) се разпространява измама с “безплатни” карти за градския транспорт на София. Сходна измама действа и в други два областни града – Бургас и Варна, алармира Factcheck.bg, направил проверка.

Схемата първо се появява за столицата, разпространявана от мнимата страница “Транспортна карта на София”. На нея се виждат няколко идентични снимки на карти за градския транспорт на фона на тролеи от градската мрежа на столицата.

Страницата е нова, което е видно от дейността ѝ – публикациите са общо три от 15 август, пуснати в интервал от няколко минути.

“Център за Градска мобилност стартира кампания за стимулиране на местната икономика и насърчаване на хората да използват обществения транспорт За ограничен период от време се сдобийте със Sofia Card и се радвайте на безплатни пътувания в продължение на 1 година”, гласи съобщението, а отдолу към него има линк.

От Центъра за градска мобилност отрекоха да тече кампания за безплатни карти, като в официална позиция разясниха, че, че това е измама.

Под публикациите има коментари от профили с чуждестранни имена. Повечето от тези профили са новосъздадени на една и съща дата – 1 август. Липсва каквато и да е друга дейност от тези профили. Те и имат по двама-трима приятели, което подсказва, че те са фалшиви и са създадени координирано да оставят коментари под публикациите на фалшивата страница. Те се опитват да заблудят потребителите, като в коментарите оставят мними снимки с получените “карти”, а друг вероятно фалшив профил пита колко време е отнела доставката. Това цели да се даде илюзорен ефект за достоверност на страницата.

Единствената Фейсбук страница с официална и достоверна информация за обществения транспорт, картите и билетите в градската мрежа на София е на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). От общинското дружество вече обявиха, че въпросната кампания е фалшива и предупреждават потребителите да не отварят линковете под публикациите, както и да не предоставят личните си данни.

Линкът води до фалшива страница, регистрирана през китайски посредник и хоствана от руска компания. Изисква се попълване на имейл адрес, телефон, както и адрес за доставка на мнимата карта. След това потребителите се пренасочват към страница за заплащане на “такса” от 2 евро за пощенски разходи, където трябва да въведат данните на банковата си карта.

При екрана с данните за плащането обаче, има уловка. Със ситен шрифт се уточнява, че има “безплатен” период от 3 дни, след което потребителят се ангажира да плаща автоматичен месечен абонамент от 69 евро на британска фирма, ако в този срок изрично не се откаже.

София не е единственият град с подобна измама. От 21 август мнима кампания за карта за градския транспорт има и в Бургас. Съобщението е идентично, но с разликата, че е по случай “30-годишнината на “Бургасбус” за шестмесечна карта на цена от 3,91 лв.” Подобно на софийската “оферта”, кампанията тук отново уж важи до 31 август, а на публикациите се виждат снимки на карта за градския транспорт в Бургас на фона автобус.

Под публикациите и в този случай има коментари от потребители на мнимата страница “Обществен транспорт Бургас”, която разпространява схемата. Тук коментиращите профили са с български имена, но отново са фалшиви – създадени са на 20 август, ден преди първата публикация на страницата.

В официална позиция “Бургасбус” заявяват, че единствената официална и достоверна информация относно градския транспорт в Бургас може да бъде намерена на сайта на дружеството burgasbus.info. “Условията за пътуване в градския транспорт на гр. Бургас остават непроменени! Билети, пакети за пътувания и абонаменти се продават в касовите салони на Дружеството, Вендинг машините и през приложението Transport Burgas”, допълват още от “Бургасбус”.

Измама по сходна схема върви и в друг морски град – Варна.

„Градски транспорт“ ЕАД Варна в сътрудничество с ОП ТАСРУД предлага карти за шест месеца на цена от 3,91лв.”, гласи измамното съобщение. От “Градски транспорт” ЕАД Варна също публикува опровержение, че подобна кампания е измама и че условията за пътуване, както на цените на билетите и картите остават непроменени.

Фалшивата страница, която разпространява схемата, се казва “Градски транспорт Варна” – с едва няколко последователи и подобно на останалите, тя е новосъздадена. Първата публикация е от 20 август. Потребители с български имена и тук са оставили “положителни” коментари, че вече са си получили картата. Интересното е, че за Бургас и за Варна е използван един и същ профил, който да коментира – на име “Мария Иванова”. Коментарите ѝ под страниците за Бургас и Варна са идентични, като разликата е от придружаващата снимка – на единия коментар снимката е на бургаската транспортна карта, а на другата е варненската.

И трите измами – в София, Бургас и Варна – копират облика на реалните карти за обществен транспорт, които използват жителите на трите града. Кампаниите за “безплатни” или “промоционални” условия за придобиването на тези карти обаче са изфабрикувани с цел измама, най-вероятно както за лични данни, така и за източване на пари – след като за „безплатната“ карта за София иска първо такса за доставка, а след това „абонамент“ от 69 евро на месец.

Страната ни не е единствена с такива измами. Идентични схеми с обещания за безплатни и преференциални карти за градския транспорт е имало и в Северна Македония, Малта, Нова Зеландия и Филипините.

Проверено:

Разпространяваните във Фейсбук публикации за карта за “безплатни” пътувания с градския транспорт в София са фалшиви. Подобна измама циркулира също така и за Варна и Бургас, където са обявени мними промоционални условия за карта за обществения транспорт в двата областни града. Местните транспортни дружества и на трите града излязоха с официални позиции, с които опровергават съществуването на подобни кампании. Няма промяна в цените и условията на билетите и картите на обществения транспорт в София, Бургас и Варна.