Опитен украински пилот загина при катастрофа с американски изтребител Ф-16, предаде "Уолстрийт джърнъл". Това се е случило в понеделник - първия ден, в който наскоро получените модерни изтребители бяха заснети в полет.

Катастрофата се е случила по време на руска бомбардировка, но източниците на "Уолстрийт джърнъл" твърдят, че самолетът не е взел участие в бойните действия и че става дума за инцидент - по всяка вероятност пилотна грешка.

Запознати лица от украинските отбранителни сили обаче дават различни показания пред Си Ен Ен - те твърдят, че загиналият пилот Алексий Мес, известен като "Лунната риба", е загубил живота си, докато е "отблъсквал най-голямата досега въздушна атака" на Русия срещу Украйна. Те също така предполагат, че катастрофата не е била предизвикана от пилотна грешка.

Първите Ф-16 пристигнаха в страната по-рано този месец и Мес беше сред малцината, обучени да ги управляват. Въпреки че Киев лобираше още от началото на руската инвазия да получи модерните изтребители, за да сложи край на руското въздушно надмощие, група украински пилоти започна обучението си в САЩ едва през есента на 2023 г. Обикновено тренировката отнема година, но предвид войната "Лунната риба" и колегите му трябваше да се подготвят за шест месеца.