Искането за оставка на финансовия министър Владислав Горанов не е само на Георги Първанов, а на цялата пърлъментарна група на АБВ. Това каза зам.-председателят на партията Румен Петков в студиото на Нова тв. Той обоснова това, че хем са подкрепили дълга в парламента, хем сега искат оставка, с факта, че Горанов е намалил с 2 млрд. сумата от 16 млрд. лв., но това станало "в 12 и 5" и се говорело с императивен тон, без аргументи.

"Сигурно президентът Първанов има своите основания да не вярва в правителството", обясни Петков позицията на лидера на АБВ.

На въпрос това не е ли по същество вот на недоверие към целия кабинет, той отрече и даде обратния положителен пример - с министър Веселин Вучков. Когато се обсъждал новият Закона за МВР, вътрешният министър дошъл в ПГ на АБВ и над 2 часа обсъждали промените, като приел цели 15 предложения на лявата формация, които станали факт между първо и второ четене. 

"Не е нормално в продължение на 20 дни да обясняваш, че дългът е този и нито стотинка по-малко и в резултат да свалиш 2 млрд. Това не се прави за 2 мин.", обясни Петков защо искат оставката на Горанов.

Той обаче не отговори на въпроса ще напусне ли движението управляващата коалиция, ако тя не стане факт. 

Ние ще искаме няколко неща. Първо - да имаме много сериозен инструмент за контрол както върху тегленето, така и върху разходването. АБВ иска да бъде гарант, че този дълг няма да бъде пропилян, прахосан. Второ - ще участваме в един инвестиционен план, към който да бъдат ориентирани средствата за дефицита. И трето - много ясни правила в преговорния процес, защото за втори път финансовият министър в 12 и 5 поставя парламента в, меко казано, деликотно положение... Първият път беше за пенсионната реформа.

За АБВ участието в управлението не е самоцел и някои граници, като бъдат преминати, ние няма как да продължим", поясни Петков.

Относно министър Ивайло Калфин Петков каза, че той не е участвал на обсъждането за оставката на Горанов. 

"Президентът Първанов е нужен на АБВ, но преди всичко и на българския обществено-политически живот,  защото е показал през годините политическа отговорнотст", каза бившият вътрешен министър по повод заявената оставка на лидера си.

Той каза, че се надява Първанов да премисли до Националния съвет на 6 март и че досега не е чул нито един глас в посока приемане на оставката му.