Директорът на Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" главен комисар Димитър Андонов е получил вчера заповед за освобождаване от поста си с дата 2 септември. Това съобщава Нова тв, цитирайки свои източници.

Андонов е даявил пред медията, че към настоящия момент "още не съм освободен, така да го кажа". Засега мотивите за освобождаването му не са известни.

Макар новият министър Атанас Илков да даваше признаци, че продължава линията на Калин Стоянов, чистката в МВР започна от върховете още вчера. По искане на Илков беше освободен Димитър Кангалджиев като заместник-главен секретар на МВР, от чиято позиция той дефакто изпълняваше длъжността главен секретар. На негово място като заместник-главен секретар на МВР е назначен директорът на ГДБОП Явор Серафимов.

Титулярен главен секретар на МВР няма от месеци след освобождението на Живко Коцев. Главен секретар на МВР се назначава с указ на президента по предложение на правителството.

МВР остава без професионално ръководство

Малко по-късно днес Илков обяви, че няма да бъде назначаван главен секретар на МВР по време на служебното правителство - "по обясними причини".

Той допълни, че в момента главен секретар на МВР няма, а функциите на зам.-главен секретар ги изпълнява директорът на „Национална полиция“ главен комисар Мирослав Рашков.

„Започнали сме процедура по промяна в заеманата длъжност на главен секретар. Процедурата не е завършена. Г-н Кангалджиев не е сменен, той си все още действащ заместник-главен секретар. От вчера той е в болничен. Оказа се, че има здравословни проблеми и не мога да кажа кога ще се появи на работа, за да продължим тази процедура, която сме започнали“, разясни министър Илков. 

Вчера стана ясно, че са освободени и двама от заместниците на Калин Стоянов - Стоян Темелакиев и Христо Стефанов.

Има и нов зам.-министър:

"По предложение на вътрешния министър Атанас Илков и със заповед на премиера Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на вътрешните работи е назначен Любомир Йосифов.

Йосифов притежава образователна степен магистър специалност „Противодействие на престъпността и охрана на обществения ред“ от Академията на МВР. Заемал е различни длъжности в структурите на МВР. Работил е и на експертни длъжности в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“  - Министерство на правосъдието. През последните години е работил като експерт по сигурността в частния сектор", пишат от пресцентъра на МВР.