Взехме решение да номинираме за еврокомисар Екатерина Захариева и Юлиян Попов. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев по време на среща в Министерския съвет на представители на служебния кабинет с областни и заместник-областни управители от цялата страна. 

Всички кандидати са на изключително високо ниво, обяви премиерът Главчев. 

Захариева е номинация на ГЕРБ, а Попов - на "Продължаваме промяната - Демократичн България". Решението за номинациите им е на правителството.

През последните два дни служебният премиер Главчев проведе разговори с всички кандидати, излъчени от парламентарни групи.

"Срещайки се с всички номинирани от парламентарните групи кандидати установих, че те са на изключително високо ниво. В тази връзка благодаря на парламентарните групи за сериозното отношение по този казус. Решението ни беше трудно. Огледахме много допълнителни критерии, кои могат да окажат влияние. Придържали сме се основно към Договора за функциониране на Европейския съюз, писмото на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и биографиите на кандидатите. По тази причина взехме и това решение, напълно убедени в неговата правота", аргументира се премиерът Главчев. 

Така България е единствената страна членка на ЕС, изпълнила заръката на Урсула фон дер Лайен да излъчи един мъж и една жена.

До този момент са издигнати кандидатурите на 17 мъже и само 6 жени, отбелязва изданието. Коментарът излезе, когато Италия и Белгия все още не бяха посочили своите кандидати за Комисията.