Трима от проверяваните активисти на "Протестна мрежа" - Асен Генов, Константин Павлов-Комитата и Николай Стайков казаха, че ще съдят собственика на "ПИК" Недялко Недялков, когато сегашното разследване срещу тях свърши.

"За другите не знам, но аз лично - и материалите в сайта му срещу нас, от религиозна омраза през хомофобия - всичко това ще стигне до съд", каза Генов.

По повод на проверката срещу тях те казаха единодушно, че нищо не ги притеснява, макар че преди месец са обжалвали сигнала, който дори и донос не може да бъде наречен. Над 20 юристи са откликнали и даряват труда си без пари, каза Стайков.

"Атаката не е срещу нас лично, а срещу доброволците и хората, на които им е писнало от цялата свинщина. Зад нас има хора на които просто им е писнало. Те дават доброволно труда си, за да направят нещо. За мен това е атака срещу тях, а не срещу нас", допълни той.

Тримата казаха, че не се съмняват в професионализма на прокурор Боряна Бецова, която води делото "Христо Бисеров", оправдала е един бивш неуспял министър, че е взимал социални помощи от Франция и е прекратила разследването срещу Делян Пеевски.

"Това, което е характерно, е, че тази репресивна система се задейства по един донос. Няма нито едно съмнение, което да накара прокуратурата да се задейства, няма такива факти и данни", каза Асен Генов и посочи публикувания вчера в Клуб Z оригинал на сигнала от Недялко Недялков срещу тримата и Антоанета Цонева.  

Това е формат от 80-те години на миналия век, казаха активистите. Те напомниха и кои водят атаката срещу тях - Недялков и Юлий Москов, които нарекоха квазижурналисти, защото не спазват етичните правила, и "всички осветени ченгета от бившата ДС като Митьо Гестапото" (имайки предвид Димитър Иванов, б.р.).

В студиото беше и известният с острата си позиция спрямо прокуратурата адвокат Антон Хаджигенов, който изтъкна посочените срещу тях в сигнала прегрешения - развиване на активна обществена дейност, че поддържат сайт, че издават вестник.

"Какво очаквате от прокуратурата? Това, което наблюдаваме, е брутална политическа репресия. У нас засега все още не убиват гражданите като в Русия, но не им се и налага – прокуратурата се справя чудесно и с това. Не ги убиват физически, но ги убиват юридически", каза адвокатът.

Той дори нарече репресията "фашистка", но направи уговорката, че говори като юрист и нито симпатизира на "Протестна мрежа" нито го интересуват.

Аз далеч не харесвам част от действията на "Протестна мрежа" - каза Ходжигенов . - Но те са граждани или поне се опитват да са граждани. Да си гражданин е трудно - всеки ден трябва да взимаш трудни решения. А това, което прави държавата чрез своите репресивни органи, се опитва да смачка кого – гражданите... 

При положение че това дори не е и донос, защото в доноса има факти, аз не знам какво е. Това е по-скоро донесение – това е някакъв жален плач, не съдържа каквато и да е правна рамка за каквото и да било", каза юристът.

Той още веднъж повтори, че случващото се не е сплашване, защото сплашване би било, ако нещо "е на страниците на "Пеевски Иска да Каже".  А когато прокуратурата се е задействарла на мига, това е брутална репресия.

"В България гражданите са сравнително пасивни. Представете си, че в момента някой ни гледа по телевизията и е имал идея да се възпротиви на нещо - например на собствения си кмет. Какво ще си помисли - аха, ако протестирам, значи има много лесен начин да ме направят луд", даде пример Константин Павлов.

По повод на въпроса имат ли нетрудови доходи, тримата казаха, че дори имат отказани проекти от фондация "Америка за България". И че когато човек реши да прави нещо като гражданин, обикновено страдат или работата, или семейството му. В този смисъл Комитата поясни, че доходите им са спаднали на 100 %, защото фондацията му няма време да защитава проекти.

"Америка за България" е отпуснала близо половин милион лв. за повишаване на квалификацията на прокурорите в България. 98 400 лв. са отишли директно в Асоциацията на прокурорите в Българи. Тези твърдения (на Недялков, б.р.), освен че са смехотнворни, показват крещяща некомпетенстност", каза Асен Генов.

"Цялото обвинение е, че имаме разходи за нещо. И сега излиза, че имаме нетрудови доходи", засмя се и Константин Павлов.

По повод прословутата му лилава перука, с която определени медии го пускат постоянно, Асен Генов пък поясни, че такива били много популярни преди 2-3 г. на Коледа и снимката му е както се връща от коледно парти.

- Ако трябва да се определя в ефир, ще се определя като хетеро, но не смятам, че сексуалността е проблем, който трябва да бъде посочван. Гей ли сте, или не сте гей...

- Аз за себе си мога да ви отговоря веднага - предложи чистосърдечно водещата Люба Кулезич.

- Аз съм хетеро, но не е работа н г-н Недялков - продължи Генов.

- Много по-важно е да не си политически и човешки хермафродит . заключи водещата.

Тя неколкократно повтори, че е канила и Недялко Недялков в студиото, но в ефир научи за рекламата на утрешното предаване на Сашо Диков, където издателят и солбственик на "ПИК" ще гостува. Кулезич поясни, че той й е отказал с аргумент, че е отказал и на Диков.

"Недялкоо, Недялко, като лъжеш един път, значи лъжеш и друг път", възкликна Кулезич.

Тримата от "Протестна мрежа" пък предложиха да се звънне по телефона на Делян Пеевски и попитаха защо той е човек, който не говори. "Пеевски говори чрез Недялко, а Недялко пише донос", казаха те.

"Гражданите трябва да се изправят, да се борят срещу инситтуциите. Да защитават себе си преди всичко. Ще дадем документите, които се изискват от нас - нямаме притеснения. И второ - ще започнем процедура в Страсбург, защото различни юрсити ни казаха, че това е възможно", заключи Комитата.

Антон Хаджигенов пък предупреди:

"Днес са те, утре сте вие, накрая сме всички ние. Много е лесно да си роб, защото не мислиш за нищо – имаш си колибата... Трудно е да си гражданин."