Британската филмова звезда Джъд Лоу се превъплъщава в ролята на агент на ФБР, който тръгва по следите на мрежи от привърженици на бялото превъзходство през 80-те години на миналия век, във филма The Order ("Орденът"). Лентата бе представена в събота извън конкурсната програма на кинофестивала във Венеция, съобщава АФП.

Сценарият е бил вдъхновен от историята на живота на Боб Матюз, лидер на криминална банда на последователи на идеята за превъзходство на бялата раса над евреи, чернокожи и латиноамериканци. 

Филмът е тревожно актуален и показва необходимостта да сме постоянно нащрек срещу фанатизма, коментира Джъд Лоу преди премиерата, цитиран от Ройтерс.

"Този филм трябваше да бъде направен сега. За мен бе изненадващо, че не бях чувал досега за тази история", каза Лоу.

Боб Матюз (1953-1984) е американски неонацист, основател на групата последователи на бялото превъзходство "Орденът". Той умира при обсадата на къща, в която се укрива край Фрийленд, щата Вашингтон, преследван от ФБР.

Режисьор на филма е австралиецът Джъстин Кърцел, е автор и на филма "Нитрам", за ролята си в който Кейлъб Ландри Джоунс спечели наградата за най-добър актьор на кинофестивала в Кан през 2021 г., припомня БТА.