ДПС–Ново начало вече е факт. В 00:05 часа на 02.09.2024 г. подадохме електронно подписано заявление за регистрация за предстоящите избори за 51-во Народно събрание. Това казва Делян Пеевски в съобщение, разпространено от пресцентъра на ДПС. 

"Ние сме иновативни и модерни. Заедно сме в името на хората. Винаги ще бъдем до хората и ще работим за хората. Най-хубавото предстои", посочва още той, цитиран от пресцентъра. 

Вчера пред Централната избирателна комисия и двете крила на ДПС пазеха ред за регистрацията на Движението за изборите. Днес в ЦИК започва приемът на съответните документи.

Жандармерия охранява входа на Комисията. Охранителите помолиха представителите на двете крила на ДПС да освободят входа на институцията.

Началото на регистрацията е обявено от 9:30 часа. Младежите на ДПС, симпатизиращи на почетния председател, заявиха, че са тук от вчера сутринта. От ДПС с председател Делян Пеевски заявяват, че са пред ЦИК от петък, за да пазят ред.

Валентин Тончев каза, че той и Ибраим Зайденов са упълномощени от председателя на ДПС Джевдет Чакъров и ще регистрират ДПС с лидер Ахмед Доган за предстоящите избори. Коментарът си Тончев направи пред журналисти пред сградата на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

"Както вчера ви казахме, ние сме първи пред ЦИК, отбеляза Валентин Тончев. Аз, в качеството си на народен представител, и младежкият председател Ибраим Зайденов сме упълномощени от председателя на ДПС Джевдет Чакъров. Ние сме първите пълномощници тук и буквално след един час първи ще регистрираме ДПС с лидер Ахмед Доган за предстоящите избори", заяви той.

Днес ЦИК започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, сочи информация в хронограмата за изборите за народни представители.

Всеки работен ден до 11 септември от 09:30 часа до 17:00 часа партиите и коалициите могат да подават съответните заявления. 

Предстоящият предсрочен вот ще бъде шести след редовните парламентарни избори на 4 април 2021 година. Последните предсрочни избори бяха на 9 юни тази година. На 27 август президентът Румен Радев подписа укази за назначаване на служебно правителство и насрочване на избори на 27 октомври.

Според хронограмата днес е и крайният срок, до който областният управител прави предложение пред ЦИК за състава на районната избирателна комисия (РИК), когато е постигнато съгласие. Когато не е постигнато съгласие или областният управител не е направил предложение за състава на РИК, той изпраща незабавно документите в ЦИК.