Седмицата ще започне със спокойно време – в Западна и Централна България денят ще е слънчев с незначителна облачност. На изток и днес ще се усеща влиянието на циклона в Черно море. Облачността в областите по крайбрежието ще е по-динамична в ранните часове с тенденция да се разкъсва в полза на слънцето.

Дневните температури ще варират между 28 и 33 градуса.

От вторник до петък ще има временни следобедни увеличения на облачността с кратки локални дъждове, тук-там - и с гръмотевици. Явленията ще са предимно около планините. С леки колебания дневните температури ще се запазят.

В самия край на седмицата се очертава преминаване на студен атмосферен фронт с по-съществени валежи в западната половина на страната. Покрай него в неделя ще усетим по-осезаема прохлада с няколко градуса и дневните температури ще се движат между 25 и 30 градуса.

Предварителните прогнози за средата на месеца обещават развитие на циклон в Средиземноморието. Ако той запази силата и посоката си, можем да очакваме обстановка с облачно време и по-съществени валежи в периода 10-15 септември. Температурите ще се понижат до интервала 24-29 градуса.

По Черноморието вече се усещат параметрите на късното лято с „обръщането” на морето, по-осезаемия прохладен вятър и по-ниските температури. В следващите две седмици дневните температури ще са под 30 градуса. По-значителна облачност и потенциал за валежи има около 8-10 септември, а след това – около 14-15 септември. По-голямата част от явленията обаче ще са по северните брегове.

Климатологът Симеон Матев посочи днес пред Нова нюз, че това лято в страната е било най-топлото от 140 години насам и допълни, че броят на годините е заради факта, че оттогава има метеорологични наблюдения в България. Той допълни, че предходното най-топло лято е било през 2012 година.