За първи път в следвоенната история на Германия партия, която се причислява към крайната десница, спечели изборите за парламент. След местните избори в Тюрингия „Алтернатива за Германия“ влиза в парламента като първа сила. Според предварителните резултати за нея са гласували 32,8 % от избирателите. Изборите минаха при голяма активност – над 70% от гражданите с право на глас са дали вота си.

В парламента на Тюринген влизат още консервативният Християн-демократически съюз и новосъздаденото пропутинистко „Движение Зара Вагенкнехт“, както и Левицата.

Съставянето на правителство ще бъде почти невъзможна мисия.

Без „Алтернатива за Германия“ само ХДС, „Движение Зара Вагенкнехт“ и Левицата биха имали математическо мнозинство в парламента. Въпреки това резолюция, приета от ХДС, изключва сътрудничество с Лявата партия след изборите в провинцията. Консерваторите публично обещаха и никога да не се коалират с „Алтернатива за Германия“.

Любопитно е обаче, че водещият кандидат на „Алтернатива за Германия“ Бьорн Хьоке не получи собствен пряк мандат въпреки явния си успех на изборите в Тюрингия 2024.

„Алтернатива за Германия“ също постига успехи на изборите в Саксония, но в предварителните резултати се нарежда непосредствено след ХДС. ХДС печели изборите там с 31,9 %. Новият алианс на Зара Вагенкнехт достига двуцифрено число и в двете провинции. В Саксония тя постигна 11,8 процента. Сформирането на коалиция може да се окаже предизвикателство и след изборите в Саксония през 2024 г. Мнозинство ще имат ХДС, „Движение Зара Вагенкнехт“ и Зелените. Или ХДС, социалдемократите и „Движение Зара Вагенкнехт“.