Румен Радев издаде днес указ за назначаване на Къдринка Къдринова за член на Съвета за електронни медии (СЕМ) от президентската квота. Къдринова заменя на поста Соня Момчилова, чийто мандат изтече през юли.

За указа съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Самата Момчилова пък бе назначена през 2021 г., за да довърши мандата на напусналата Ивелина Димитрова, като името й бе неизменно забърквано в скандали, свързани с изказваните от нея публично позиции срещу журналисти, либералната общност, войната в Украйна с уклон към Кремъл и пр., и пр.

Къдринова е журналист с леви убеждения -  главен редактор на сайта „Барикада“. Самата тя е автор на редица публикации, симпатизиращи на левите режими в Латинска Америка като например тези в Куба и Венецуела. Нито веднъж не е осъдила руската агресия в Украйна и застъпва тезата, че и Киев има вина за случващото се.

За последно влезе в информационния поток през 2017 г. след скандал с тогавашната председателка на СЕМ Бетина Жотева. Къдринова обвини Жотева, че я е сплашила заради журналистически въпрос, вицепрезиентката на Радев Илияна Йотова поиска оставката на шефката на медийния регулатор, а тя впоследствие се извини.

Ето и официалната биографична справка на новия член на СЕМ, изпратена от "Дондуков" 2.

Къдринка Къдринова е сред утвърдените журналисти международници в България. Родена е в Рим. Завършила е Факултета по журналистика в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”. Има над 40-годишен опит с непрекъсната журналистическа работа в медиите.

Работила е във вестниците „Народна младеж”, „Диалог”, „24 часа”, „Сега”, „Монитор”, била е зам.-главен редактор на сп. „Тема”, редактор в програма „Хоризонт” на БНР, коментатор в сайта „Барикада”, отговорен редактор на сайта на Съюза на българските журналисти. Автор е на хиляди публикации, излизали през годините в изброените и в много други медии.

Автор е на книгите „Под небето на Матагалпа” (1987), „Романси в глобално кърваво” (2005), „Виетнaм – феникс и дракон” (2009 и 2010 – допълнено издание на английски), „Магията Виетнам” (2020). Била е дългогодишен председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България. Член е на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели.

Носител е на редица национални и чуждестранни журналистически и литературни награди. Удостоявана е с орден „Дружба” от Виетнам (2010 г.), с орден „Дружба” от Куба (2012 г.) и с Офицерски кръст на Ордена за граждански услуги от Испания (2017).