"Жанет 45" оттегля всичките си шест предложения за участие в конкурса за най-добър български роман на годината на Националния дарителски фонд "13 века България". Това обяви във фейсбук в понеделник собственикът на издателството Манол Пейков. 

През май се разрази скандал, след като за най-добър роман журито на конкурса определи "Вулкан" на Елена Алексиева, издаден от "Жанет 45". Причината, че редакторът на книгата доц. Борис Минков е и член на журито. Алексиева обяви, че връща наградата, а от фонда съобщиха, че конкурсът ще се състои наново като ще бъдат и преразгледани принципите за участие в журито. Според Пейков обаче единственото, което се е случило, е да бъде сменен Минков.

"Вместо това вие решихте, че хвърляйки, образно казано, доц. Минков под влака, проблемът магически ще се разреши", пише той сега.

Пейков задава и още въпроси:

"Не по-малко тревожен е фактът, че нито от изявленията ви, нито от публикуваните правила на конкурса става ясно каква точно е дефиницията за "конфликт на интереси".

Например: представлява ли конфликт на интереси член на журито да е бил или понастоящем да е издаван от някое от участващите в конкурса издателства? Или да е близък приятел (или отявлен враг) с някой от номинираните?

Или съвсем наскоро да е получил недвусмислен отказ от някое друго участващо в конкурса издателство?..."

Той възразява срещу липсата на ясни правила. 

"Прочие, липсата на ясна и недвусмислена дефиниция в правилата на вашия конкурс кое точно представлява "конфликт на интереси" поставя в рискова ситуация и заплашва да насади на пачи яйца и други участници във вашето жури в близко и по-далечно бъдеще. Защото – както стана до болка ясно от случилото се с доц. Минков – при подобно отсъствие на я с н и правила, опетняването на името им и личното им и професионално дискредитиране са само на един фейсбук пост разстояние", добавя още издателят.

Ето и цялата позиция:

От името на ИК "Жанет 45" бих желал да ви осведомя, че оттегляме всички наши (шест на брой) номинации от конкурса.

Смятаме, че подходът ви към разрешаването на разразилия се скандал – като хвърлите цялата вина върху доц. Борис Минков, анулирате конкурса и обявите нов, в който той е единственият подменен член на журито – е неприемлив, непрофесионален, неетичен и несправедлив.

Дори доц. Минков да е допуснал грешка в преценката си, свързана с наличие на евентуален конфликт на интереси, ролята както на организатора на конкурса, така и на председателя на журито е именно тази – да служат като етичен и юридически коректив.

С други думи, вината за случилото се следва, в най-лошия случай, да бъде споделена. Вместо това вие решихте, че хвърляйки, образно казано, доц. Минков под влака, проблемът магически ще се разреши.

Не по-малко тревожен е фактът, че нито от изявленията ви, нито от публикуваните правила на конкурса става ясно каква точно е дефиницията за "конфликт на интереси". Например: представлява ли конфликт на интереси член на журито да е бил или понастоящем да е издаван от някое от участващите в конкурса издателства? Или да е близък приятел (или отявлен враг) с някой от номинираните? Или съвсем наскоро да е получил недвусмислен отказ от някое друго участващо в конкурса издателство?...

Защото ако по същество дефиницията на "конфликт на интереси" е свързана с наличие на възможност за лично облагодетелстване, всяка една от гореспоменатите възможности пасва на тази дефиниция не по-малко – дори и повече! – от това да си редактор на нечия книга. (Да не говорим, че професионалните редактори редактират десетки книги годишно – което очевидно според вас автоматично ги дисквалифицира от всякаква възможност за участие в подобни журита; трябвало е да знаете това още когато сте поканили доц. Минков, а не да го афиширате като негова л и ч н а вина чак с л е д избухването на скандала.)

Прочие, липсата на ясна и недвусмислена дефиниция в правилата на вашия конкурс кое точно представлява "конфликт на интереси" поставя в рискова ситуация и заплашва да насади на пачи яйца и други участници във вашето жури в близко и по-далечно бъдеще. Защото – както стана до болка ясно от случилото се с доц. Минков – при подобно отсъствие на я с н и правила, опетняването на името им и личното им и професионално дискредитиране са само на един фейсбук пост разстояние.

Оставяме с надеждата, че всичко това ще бъде внимателно осмислено и взето предвид в бъдещите издания на този престижен и безспорно важен за българската литература конкурс.