Най-малко 47 души са загинали, а повече от 200 са били ранени, след като Русия нанесе удар по военен институт в град Полтава в Централна Украйна, съобщи президентът Володимир Зеленски, цитиран от Укринформ и Ройтерс. Това е един от най-смъртоносните единични удари от началото на войната, отбелязва Ройтерс.

Зеленски заяви във видеозапис, публикуван в платформата "Телеграм", че руските сили са нанесли удар с две балистични ракети, като са повредили сградата на Военния институт по комуникации, и добави, че е наредил провеждането на пълно и бързо разследване на обстоятелството около нападението.

"Руските мръсници със сигурност ще бъдат подведени под отговорност за този удар", заяви Зеленски. 

Той повтори призивите си за повече западни средства за противовъздушна отбрана и призова съюзниците да позволят използването на техните оръжия с голям обсег на действие за удари по цели дълбоко в руската територия, за да може Украйна да се защити.

"Продължаваме да повтаряме на всички по света, които имат властта да спрат този терор: системите за противовъздушна отбрана и ракетите са необходими в Украйна, а не някъде в някой склад", заяви украинският президент.

"Ударите на далечни разстояния, които могат да ни защитят от руския терор, са необходими сега, а не след време. За съжаление, всеки ден забавяне означава загуба на човешки живот", добави той.