До края на годината едва 10% от боклука на София ще се депонира - ще се изхвърля без преработка. Това намерение заяви пред бТВ във вторник кметът на столицата Васил Терзиев.

И обясни, че в началото на мандата му 90% от боклука се е изхвърлял, а заводът за преработка на отпадъците на практика е бил неработещ. Съоръженията не са били поддържани, а доклад е обобщил, че състоянието им е "трагично". Така до година и половина – две е щяла да се запълни четвъртата клетка на депо "Садината", а проект за пета и шеста не е имало, което е щяло до доведе до криза с боклука по средата на мандата му. Терзиев заяви, че този проблем е решен.

Той посочи, че предишната обществена поръчка за оползотворяване на RDF-отпадъка е била за 40% от него за 26 млн. лева, а при новата е постигната цена от 22 млн. лева за 100%.

По повод на установените незаконни сметища за строителен отпадък, той заяви, че вече се прави морфологичен анализ на боклука, като в града ще бъдат създадени и нови точки за изхвърлянето на едрогабаритен, строителен отпадък и земна маса.

През следващата година ще се подписват и нови договори за сметоизвозването в столицата.

По повод сечта на дървета на "Опълченска" Терзиев заяви, че тя е неизбежна. Тя се налага заради подмяната на подземна инфраструктура и риска да стане инцидент с дърветата, ако им бъдат орязани корените. Терзиев допълни, че ще бъдат изсечени 39 дървета, след което ще бъдат засадени 53.

По повод предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за тунел, който да бъде изграден при разширението на Околовръстното при Княжево, Терзиев уточни, че тази идея е на бившия главен архитект на София Петър Диков. Тя не е остойностявана, защото в района имало много подпочвени води. Проектът на общината е да бъде построена естакада.