"Продължаваме промяната - Демократична България" призова Висшия съдебен съвет (ВСС) да не възобновява процедурата за избор на нов главен прокурор.

"Днес прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) планира да започне действия за възобновяване на процедурата за избор на нов главен прокурор. Призоваваме ВСС да не прави това", заяви Надежда Йорданова.

И допълни:

"Висш съдебен съвет с изтекъл мандат няма демократична легитимност да избира нов главен прокурор за следващите седем години. Същият този ВСС в този си състав причини Гешев на Република България и на българските граждани като главен прокурор".

Йорданова припомни, че същия този ВСС за една нощ е сменил мнението си и е свалил Гешев от поста му след промяна в политическата конюнктура.

"Същият този състав на ВСС отказа да го освободи своевременно през 2022 г. Същият този ВСС преживя катарзис само за едно денонощие след промяна на политическата конюнктура в страната и освободи Гешев", добави Йорданова.

По думите ѝ този състав на ВСС няма нито интегритета, нито демократичната легитимност да избира нов главен прокурор. 

Надежда Йорданова посочи, че от ПП-ДБ са внесли законопроект още на 1 август тази година, в който се казва, че ВСС с изтекъл мандат не може да избира нито главен прокурор, нито председател на Върховния административен съд, нито председател на Върховния касационен съд. 

На въпрос във връзка с пост на фейсбук страницата на "Да, България", че е получила писмо от Цветан Василев с данни за рекет от страна на Делян Пеевски и ще настоява главният прокурор да поиска имунитета на Пеевски, Йорданова каза, че по този въпрос има процедури, които предстоят да се развият. 

Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" посочи, че все още не се е запознала със сигнала и предстои той да бъде обсъден от парламентарната група. Тя добави, че ще може да се каже какви ще са следващите стъпки след обсъждане с колегите от "Демократична България".

"Но това, което стана ясно по време на изслушването на Цветан Василев в комисията за Нотариуса и Пепи Еврото, е, че Цветан Василев потвърждава за наличието на над 500 млн. лева несъбрани кредити от фирми, свързани с Делян Пеевски", каза Бориславова.